Rolls-Royce’un Elektrikli Uçağı Dünya Hız Rekorunu Kırdı

Rolls-Royce'un-Elektrikli-Uçağı-Dünya-Hız-Rekorunu-Kırdı

 

Rolls-Royce dün, “Spirit of Innovation” (İnovasyon Ruhu) adı verilen program uçağının resmi olarak dünyanın en hızlı tamamen elektrikli aracı olduğunu duyurdu. Rekor Kasım ayında kırılmasına rağmen Rolls-Royce, havacılık kurumlarından onay almak için şimdiye kadar beklemek zorunda kaldı.
İnovasyon Ruhu programı, elektrikli uçakların yeteneklerini kanıtlayarak sürdürülebilir havacılığa öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Programın arkasındakiler, düşük karbonlu hava yolculuğunun geleceğini mümkün kılmak istiyor.

Uçak ilk olarak geçen yıl Eylül ayında İngiltere’nin Wiltshire kentindeki Savunma Bakanlığı’nın Boscombe Down sahasından havalandı. 400kW’lık (500+hp) bir elektrikli güç aktarma sistemi, bir uçak için şimdiye kadar bir araya getirilmiş en yoğun pil paketi tarafından desteklenen uçağın rekor kırmasına yardımcı oldu.

16 Kasım’da uçak 3 km’de 555,9 km/sa (345.4 mph) azami hıza ulaşarak önceki rekoru 213.04 km/sa (132 mph) ile geçti. Ayrıca 15 km’de 532.1 km/sa (330 mph) hıza ulaştı; bu, önceki rekor sahibinden 292,8 km/sa (182 mph) daha hızlı bir rakam.

Şimdi, Fedration Aeronautique Internationale olarak da bilinen FAI, iki rekoru resmen onayladı. FIA, kökleri 1905’e kadar uzanan tarihi bir organizasyondur. Havacılık ve uzay faaliyetlerini ilerletme misyonuna sahip, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum grubudur. FAI, dünya ve kıta rekorlarını doğrular ve dünya çapında yarışmalar düzenlenmesine yardımcı olur.

Tamamen elektrikli dünya hız rekorunu elde etmek, ACCEL ekibi ve Rolls-Royce için harika bir başarı. Rolls-Royce CEO’su Warren East bir açıklamasında , “ortaklarımıza ve özellikle havacılık start-up Electroflight’a bu öncü atılımı gerçekleştirmedeki işbirlikleri için teşekkür etmek istiyorum” dedi .
“Bu program için geliştirilen gelişmiş pil ve tahrik teknolojisi, Gelişmiş Hava Hareketliliği pazarı için heyecan verici. Bu, ‘jet zero’yu gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olacak ve toplumun hava, kara ve deniz yoluyla ulaşımı karbondan arındırmak için ihtiyaç duyduğu teknolojik atılımları sağlama hedeflerimizi destekleyen başka bir kilometre taşıdır.”

Elektrikli çözümlerin önümüzdeki yıllarda kısa mesafeli seyahatlerde devrim yaratması bekleniyor. İlgili teknolojiyi yakından takip eden easyJet gibi standart ticari havayollarının yanı sıra, Rolls-Royce’un elektrik güç kaynakları, birçok toplumda norm haline gelecek olan eVTOL ağlarının belkemiğini oluşturacaktır.

İnovasyon Ruhu projesi, ACCEL ((Accelerating the Electrification of Flight-Uçuşun Elektrifikasyonunu Hızlandırma) projesinin bir parçasıdır. Programın finansmanının yarısı ATI (Aerospace Technology Institute) tarafından desteklenmektedir. Bu organizasyon İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı ve Innovate UK ile işbirliği yapmaktadır.

Bu nedenle, sektördeki güç merkezleriyle aynı sayfada bulunan yetkililerle, bir sonraki bölümde sürdürülebilir seyahatte ek atılımlar bekleyebiliriz. Genel olarak, havacılık paydaşlarının tümü net sıfır ekosistemi sunmaya isteklidir.

Exit mobile version