Rolls-Royce F130 motor testlerine başladı

Rolls-Royce F130

Rolls-Royce, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından B-52 bombardıman uçaklarının eski güç ünitelerinin yerini alması için seçilen F130 motorunu test etmeye başladı.

F130, rekabetçi bir seçim sürecinin ardından 2021 yılında B-52 modernizasyon programı kapsamında bir yedek olarak seçildi. Motorlar hazır olduğunda ve sertifikalandırıldığında F130’un 600’den fazla motor teslimat bekleniyor.

Test aşaması başlatıldı

Rolls-Royce’un dünyadaki uçak motorları arasında TRENT serisi ve Boeing 747 ve 757 uçaklarına güç vermesiyle tanınan Rolls-Royce RB211 yer almakta.

Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF), B-52 bombardıman filosunun yerine Rolls-Royce F130 motorlarını seçti.

Hava Kuvvetleri bünyesindeki tüm filoda bir modernizasyona sahne olacak.

F130 motorları için test aşaması başlatılmış olup, şirketin Mississippi eyaletindeki NASA Stennis Uzay Merkezi’nde bulunan açık hava test tesisinde gerçekleştirilmekte.

B-52 uçağındaki eski ve mevcut motorlardan farklı olarak F130, dört bölmede toplam sekiz motor bırakacak şekilde çift bölmeli bir konfigürasyonda test edilecek.

Yürütülen testler çapraz rüzgar aerodinamik akışına odaklanmanın yanı sıra motorun dijital kontrol sistemlerinin başarılı bir şekilde çalıştığını teyit edecek.

Önümüzdeki aylarda analiz edilecek ek test verileriyle birlikte mevcut sonuçlar olumlu olarak gösteriyor.

Rolls-Royce ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri, Boeing ile birlikte bu program ve test aşamasında yakın işbirliği içerisinde.

Hem ABD Hava Kuvvetleri hem de Boeing, B-52 için genel motor entegrasyonunun yanı sıra modernizasyonun kendisini de yönetecek.

Savunma Direktörü Candice Bineyard açıklamasında:

“Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri B-52 filosu için yıllarca sürecek başarılı motor operasyonunun ilk adımı olan bu kilometre taşı test programına başlamaktan heyecan duyuyoruz.”

“Rolls-Royce, motor test ve entegrasyon sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak için Hava Kuvvetleri ve Boeing ile çok yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor.”

” B-52 filosu için daha yüksek yakıt verimliliği, daha az havada yakıt ikmali gereksinimi ve önemli ölçüde daha düşük bakım maliyetleri ile sonuçlanacak. NASA Stennis Uzay Merkezi’ndeki test planı ilerledikçe test sonuçlarını Hava Kuvvetleri ve Boeing ile paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Exit mobile version