REFAH PAYI…

ASGARI-UCRET-ARTISI-THY-VE-TGS

Değerli okurlar, asgari ücret 8.506 liraya yükseldi. Asgari ücret alanlar, daha yüksek ücret alanlara  yaklaştı. Özellikle TGS, Havaş gibi şirketlerle taşeron çalışanlarında yeni bir ücret ayarlaması gerekiyor. THY’de ise, TÜFE bazlı düzenlemelerle yıllardır durum idare ediliyor.

Daha önce defalarca yazdık. THY ve Teknik A.Ş. çalışanlarına zam adı altında verilen aslında bir önceki 6 ayın TÜİK enflasyonudur. Özellikle son yıllarda TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığında toplumun büyük bölümü hemfikir vaziyette. Hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon arasındaki farkın hiç olmazsa bir bölümü ilave olarak verilse sorun çözülecek. Ancak bu durumda da TÜİK enflasyonunun gerçek olmadığı kabul edilmiş olacak. Oysa bu işin çok daha mantıklı bir çözümü var. Çalışana büyümeden pay verirsin olur biter !

THY KENDİ KENDİNE Mİ BÜYÜDÜ?

Bakın 2005 yılında 83 uçağı olan THY’nin bugün 400’e yakın uçağı var. Neredeyse 5 kat büyüme sözkonusu.2005 yılında 14 milyon yolcu taşıyan 2022 yılının ilk 9 ayında 54 milyon yolcuya hizmet vermiş. Yıl sonuna kadar bu rakam 70 milyonu bulacak gibi görünüyor. Böylece Yolcu sayısında da 5 kat büyümüş olacak THY.  2005 yılında 2.3 milyar dolar toplam geliri olan THY, 2022 yılının ilk 9 ayında 14 milyar dolara ulaşmış. Yıl sonunda 17 milyarı geçeceği hesaplanıyor. Bu hesaba göre toplam gelirde de 7 kat büyüme var. Demek ki, THY 17 senede en az 5 kat büyümüş. Peki THY ve Teknik A.Ş. çalışanları bu büyümeden refah payı alabilmişler mi? Ne gezeer? Pandemide bile işçisine yüklenen, maaşlarını indiren, Kısa çalışma Ödeneği ile açlığa mahkum eden bir anlayıştan böylesi adil ve hakkaniyetli bir yaklaşım beklemek mümkün mü?

SENDİKANIZ SİZİN İÇİN REFAH PAYI İSTER Mİ?

Ülke ekonomisi büyürse yurttaşlara refah payı verilmesi gerekirken bugüne kadar ülkemizde böyle bir uygulamaya şahit olmadık. THY verseydi herhalde çok şaşırırdık ! Oysa rakamlar ortada. Bu şirket ahlat ağacı değil ki, kendi kendine büyüsün? Bu şirketi büyütenler şirketin çalışanlarıdır.  O zaman büyümeden niye pay vermezsiniz ? Ama iyi huylu bir sendikanız varsa refah payı işçinin aklına bile gelmez. Hatırlayın, yoğun  terör olayları ve 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra 2017 başında THY ile Hava iş elele hakedilen Toplu Sözleşme artışlarını sünnetleyerek % 1.5’e düşürmüşlerdi. Hatta İlker Aycı  “Hava İş bize sıfır zam önerisi ile geldi. olmaz öyle şey dedik ve % 1.5 verdik” diye anlatmıştı o günleri. Şimdi düşünün, hakettiğiniz % 4 artışı 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren almayı beklerken sendikanız sıfır zamma razı bir şekilde oturduğu masadan işverenin bahşettiği % 1.5 ile kalkıyor. Hani meşhur bir söz vardır “evlat olsa sevilmez” diye. Valla böyle sendikayı hangi işveren sevmez ki? O kadar uyumlu bir ilişki var ki THY işvereni ile Hava İş arasında, Toplu Sözleşmeler süratle bağıtlanıyor. Bakın Ali Kemal Tatlıbal ve ekibinin işbaşına geldiği Kasım 2013 tarihinden bu yana  3 Toplu Sözleşme imzalanmış. İlk seçildiklerinde, 1 Ocak 2013 tarihinden  itibaren sürüncemede bırakılan ve Atılay Ayçin yönetimindeki Hava İş tarafından greve götürülen sürecin sonunda Hava İş Seçimlerini kazanan Tatlıbal, seçimi takip eden 1 ay içinde sözleşmeyi imzalıyı vermişti ! İzleyen sözleşme görüşmeleri 1 Ocak 2016’da başlamış ve 28 Mart 2016 günü sonuçlanmıştı. 1 Ocak 2019 günü görüşmelerine başlanan 26. Dönem Toplu Sözleşmesi 15 Nisan 2019 günü imzalanmıştı. Halen yürürlükte bulunan ve 2022-2023 yıllarında uygulanacak 27. Dönem Sözleşmesinde ise işi abartmışlar ve eski sözleşme henüz bitmeden 3 gün önce 28.12.2021 günü bağıtlanmıştı. Ayçin zamanında Toplu iş Sözleşmelerinin 6, 7, 8 hatta 9 ay sonra imzalanabildiği düşünüldüğünde, işverenin sevgi dolu bakışlarına mazhar olan bir sendikanın üyeleri için Refah Payı isteyebileceğini düşünebiliyor musunuz? Önümüzdeki hafta, araya olağandışı bir gündem maddesi girmezse bu konuya devam edeceğiz.

İyi seneler…

Klasik olacak ama yine yazalım, adet yerini bulsun. Yeni yıl eskisinden iyi olsun, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Bugüne kadar her yıl sonunda dile getirdiğimiz bu dileklerimiz tutmadı ama biz yine umut etmeye devam edelim. Tek farklılık bu sene piyango  paramız cebimizde kalacak…

 

Exit mobile version