Qatar Airways, Airbus A350 filosunun uçuşunun durdurulması nedeniyle Airbus’tan 600 milyon doların üzerinde tazminat talep ediyor. Havayolu, Airbus’ın uçağın uçuşa elverişliliğini etkilemediğini ve tamamen kozmetik olduğunu söylediği kabaran gövde boyası konuyla ilgili olarak Londra Yüksek Mahkemesi’nden bir karar istiyor.
Qatar Airways Airbus A350’nin gövde boyası anormalliklerinin ilk kez keşfedilmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. O zamandan beri, Airbus ve Qatar Airways arasında, her iki tarafın da yasal seçenekleri incelemeye başladığı geçen yılın sonlarında zirveye tırmanan tartışma yaşanıyor.
Mahkeme verilen belgelere göre Qatar Airways, Airbus’tan 618 milyon dolar değerinde tazminat istiyor. Qatar Airways, A350’lerinden birinin yere indiği her gün için fazladan 4 milyon dolar talep edeceğini ekliyor. Kararı Londra’daki Yüksek Mahkeme’ye verecek. Şu anda yerde olan 21 uçakla, bu tazminat hızlı bir şekilde oldukça yüksek rakama gelebilir.
Airbus en son 2018’de uçakların fiyat listesinde, yepyeni bir Airbus A350-900, 317.4 milyon dolar değerinde listelenmişti. Bu, mahkemenin Qatar Airways’in talebini kabul etmesi halinde Airbus’ın her 80 günde bir tam A350 fiyatı vereceği anlamına geliyor. Tabii ki, havayolları uçaklar için tam liste fiyatını asla ödemez.
İki taraf arasındaki temel sorun, Airbus A350 uçağına uygulanan boya. Kompozit yüzeyler üzerindeki boya, uçak yapımcısının tahmin ettiğinden daha hızlı bozuluyor.
Qatar Airways, bu işlemin uçağın boya altındaki gövde yapısına zarar verdiğini iddia ederek, uçağı böyle bir durumda uçurmanın güvenli olmayacağını iddia ediyor. Airbus, sorunun tamamen kozmetik olduğunu ve uçakların uçmak için güvenli olduğunu savunuyor. Bu, EASA tarafından da desteklenen bir pozisyon. Airbus ayrıca, 2021 sonlarında Qatar Airways’in önerdiği kısa vadeli düzeltmeleri reddettiğini iddia etti.
21 uçak yere indirildi
Qatar Airways şu ana kadar Airbus A350 uçağından -900 ve -1000 modelleri de dahil olmak üzere 21 tanesini yere indirdi. Qatar Airways 16 adet -900’ün yanı sıra 5 adet -1000’i yere indirdi. Bunların en eskisi, üretilen altıncı A350-900 ve 7.23 yaşında A7-ALA. Bu arada, en yenisi 3.15 yaşındaki A350-1000 olan A7-ANF.
Geçen yılın sonlarında, Finnair, Cathay Pacific, Etihad, Lufthansa ve Air France’ın (Air Caraibes adına) aynı endişeleri dile getirdiğini öne süren bir Reuters haberiyle, sorunun yalnız Qatar Airways ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Bu havayollarının tümü A350 filolarının tamamını işletmeye devam ediyor. Ancak, Lufthansa’nın en eski üç A350’sini 2021’in başlarında garanti kapsamında yeniden boyanmak üzere Airbus’a göndermesi dikkate değer.
versin paramizi