Qatar Airways B777’si inişte büyük tehlike atlattı

katar-B777-pistten-cikti

Qatar Airways Boeing 777-300, yeni Zelanda-Auckland’dan Avustralya-Brisbane, QR-899 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren A7-BED tescil isimli uçak, Brisbane’in 01R pistine son yaklaşmak üzereydi ve kaptan pilot uçuyordu.

Personel, şiddetli yağmura rağmen yaklaşık 300 fit AGL’de pistle görsel temas sağladı. 200 fit altına inerken, uçak sağa doğru kaymaya başladı, FO’in ikazı üzerine kaptan kaymayı düzeltti, ancak uçak tam inmek üzereyken şiddetli yan rüzgar nedeniyle tekrar sağa kaydı.

Uçak, pistin merkez hattının sağına, sağ ana dikme ise pist dışına temas etti ve uçak pist merkez hattına geri dönmeden önce dört pist kenar ışığını kırdı.

Pisti terkederken personel sağ ana lastiklerden birinde düşük basınç olduğu konusunda uyarı aldı. Personel uçağı taksi yolunda durdurdu ve inceleme talebinde bulundu. Yapılan kontrolda sağ ana dikmenin 4 lastiğinde hasar tespit edilen uçak, aprona çekildi.

Avustralya ATSB olayı ciddi bir olay olarak değerlendirdi ve 2022’nin 2. çeyreğine kadar sonuçlanması tahmin edilen kısa bir soruşturma başlattı.

Uçak, gerekli kontrol ve onarımdan sonra, yaklaşık 5.5 saat yerde kaldıktan sonra Doha’ya (Katar) sonraki etabı için kalkış yapabildi.

Exit mobile version