Qatar Airways, Airbus A380 uçaklarını yere indirecek

Qatar-Airways,-Airbus-A380-uçaklarını-yere-indirilecek

Qatar Airways’in CEO’su Akbar Al Baker Cuma günü yaptığı açıklamada, Airbus A380 uçağını uygun görüldüğü zaman yere indirebileceğini doğruladı ve dev uçağının uzun vadeli bir gelecek olmadığını belirtti. Al Baker, bir raporunda A380’lerin en büyük hatası olduğunu söyledi.

“A350’lerin otoritemiz tarafından yere indirilmesi ve kapasite sıkıntısı yaşamamız nedeniyle, tek alternatifim 380’leri yüksek bir maliyetle yeniden devreye almaktı. Siparişteki uçaklarımızı teslim alırsak, yeterli kapasiteye ulaşırsak A380’leri yere indireceğiz” dedi.

Al Baker, A380’ler için yedek parça temin etmenin daha da zorlaştığını belirterek şunları söyledi : Bugün tedarik zincirinden dolayı yedek parça bulmakta zorlandığımız için bir uçağımızı yedek tutuyoruz.

A350 vakası, Qatar Airways’in bu uçaklardan 20’den fazlasını iddia edilen güvenlik endişeleri nedeniyle yere indirdiği için kapasitesinin yetersiz kalmasının nedeni. Üreticisi ile Qatar Air arasındaki yasal savaş İngiltere yüksek mahkemesinde devam ettiği sürece yeni uçak teslimatlarının gerçekleşmesi pek olası değil.

Boeing, neredeyse bir yıldır B787 teslim edemese de, teslimatların yakında yeniden başlayacağına inanıyor.
Havacılık endüstrisinde “son derece nadir” bir çatışma olarak tanımlanan A350 boya olayı, 2020’nin sonlarında Qatar Airways’in 21 uçakta gövde boyasınn bozulması ve yıldırım önleme korumasında bozulmayı keşfetmesiyle başladı.

Qatar Air, 53 adet A350’sinden kusurlu olan 20’sinden fazlasını yere indirilmesi üzerine bir Birleşik Krallık mahkemesinde Airbus’a karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı.

Airbus, kalite kusurlarını kabul ediyor, ancak yeterli yedek yıldırım koruması olduğunu öne sürerek, sorunların güvenlik riski oluşturduğunu kabul etmiyor.

Qatar Airways ve Airbus, A350 anlaşmazlığı konusunda gelecek yıl Haziran ayında başlayacak olan üç aylık bir davada tekrar karşı karşıya gelecekler.

Exit mobile version