QANTAS QF72 OLAYINDA AÇIKLANAMAYAN SORULAR VAR.

 
Kazadan bu yana tam 9 yıl geçti. QF72 Sefer sayılı uçakta 303 yolcu ve 12 ekip vardı ama akıllarda açıklanmamış pek çok soru var.
7 Ekim 2008’de, Avustralya’lı Qantas A330 tipi uçağı Singapur’dan Avustralya Perth’e gitmek üzere havalandığında, ekip ve yolcular hayatlarının en kötü uçuş deneyimi ile karşılaşacaklarından habersizdiler.
Uçak aniden irtifa kaybederek 23 saniyede 690 feet kaybetti. Ama uçuş ekibi kontrolü hemen ele aldı. 2 Dakika sonra, uçak tekrar irtifa kaybetti.
Bu kez 15 saniyede 400 feet. Bu süre zarfında bağlı olmayan yolcular yerlerinden fırlayarak tavana çarptı. Acil inişi müteakip 119 kişi hastaneye kaldırıldı.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 6a01b8d22e10ed970c01b8d2832336970c 800wi
Şimdi uçağın kaptanı ilk kez konuştu.
Aslında pilot, travma sonrası stres sendromundan muzdarip. “Hayatımda yaptığım her şey o gün teste tabi tutuldu, açıkçası travmatik bir deneyimdi” dedi.
Avustralya gazetesi Sydney Morning Herald ile yaptığı röportajda Kaptan Kevin Sullivan, “kokpitte olup da hiç bir şeyi kontrol edememek çok zor bir deneyim, uçak bizi öldürmeye çalışıyormuş gibi geldi” derken, Avustralya soruşturma makamı ATSB  raporuna göre, olayın nedeni nadir bir bilgisayar hatası. Uçağın atılım açısını hesaplayan algoritma, kısa sürede birkaç kez hatalı verilerle beslendi.Yetkililere göre, böyle bir yazılım hatasının neden olduğu Airbus A330 ve A340’larda 28 milyonun üzerindeki uçuş saatinde ilk ve tek olay.
Benzer bir olayın tekrarlanması  ihtimali çok düşük. Mühendisler, algoritmayı yeniden adapte ettiler.
Fakat bir şey belirsizliğini koruyor.  Yine de açıklanamayan bir husus var ve belirsizliğini koruyor.
Olaydan sonra Airbus, QF72’nin uçuş bilgisayarının yanlış verilerle nasıl beslendiğini öğrenmek için,  tüm A330 ve A340’ların bilgisayarları kapsamlı bir şekilde araştırıldı ancak nedeni belirlenemedi.
Not/Germanwings kazasında pilotun intihar ettiğine inanmamış ve aynı yazılım hatası kaynaklı düştüğünü iddia etmiştim. Her ikisi de Airbus ve aynı yazılımlar var. Germanwings kazasında, kaptanın tuvalete gitmesi nedeniyle Kokpitte yalnız kalan ikinci pilot,Qantas’ın A330 u gibi bir durumda kalmış ve başarılı olamamış olabilirdi. Ancak algı yönetimi yapılarak pilotun psikopat olduğu ve intihar dalışı yaptığı kararına varılmıştı. Ben hala Germanwings kazasına kuşkulu bakmaktayım.  Sefa İnan
İşte Germanwings kazaıs ile ilgili yazılarımdan bir tanesi. (Tıklayın)           İkinci yazım (Tıklayın)
 

Exit mobile version