Qantas İptal Edilen Uçuşlar İçin 120 Milyon Dolar Ödeme Anlaşması Onaylandı

Qantas İptal Edilen Uçuşlar İçin 120 Milyon Dolar Ödeme Anlaşması Onaylandı

Avustralya Federal Mahkemesi, Qantas ile Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) arasında, iptal edilen uçuşlar için bilet satışından dolayı havayolunun 120 milyon Avustralya doları (81 milyon ABD doları) ödemesine yönelik bir anlaşmayı onayladı. Anlaşma, Qantas’ın yolculardan haksız yere para aldığı iddialarını içeriyor.

ACCC, Qantas’a karşı Ağustos 2023’te yasal işlem başlattı. Havayolunun, iptal edilen uçuşlara rezervasyon yapmaya devam etmesi üzerine, iki taraf Mayıs ayında mahkeme dışı bir anlaşmaya vardı. Özellikle, Qantas, iptal edilen 70.543 uçuş için bilet satışına, iptal kararından sonra iki veya daha fazla gün boyunca devam etti. Bu süreçte, bilet satışlarının ortalama 11 gün, bazı durumlarda ise 62 gün sürdüğü belirlendi.

Mahkeme Kararı

Melbourne’deki 8 Ekim tarihli Federal Mahkeme duruşmasında Yargıç Helen Rofe, Qantas’ın aşırı davranışının önerilen dokuz haneli cezayı haklı çıkardığını ve caydırıcı bir etkiye sahip olacağını belirtti. Anlaşmaya göre, Qantas, etkilenen yolculara ACCC’ye 100 milyon Avustralya doları (67,5 milyon ABD doları) ceza ve 20 milyon Avustralya doları (13,5 milyon ABD doları) tazminat ödeyecek.

Qantas, iptallerin bir BT sorununa bağlı olduğunu iddia etmesine rağmen, üst düzey yöneticilerinin iptal edilen uçuşların bilet satışının durdurulmadığını bildiği anlaşıldı. Bunun sonucunda havayolu, iptal edilen uçuşların rezervasyon sisteminden derhal kaldırılmasını sağlamak için BT altyapısını güncelledi. Eski CEO Alan Joyce, olay sonrası özür dileyerek, bu durumun kendisi ve diğer yönetim kurulu üyelerinin ikramiye ödemelerinde azalmaya yol açtığını ifade etti.

ACCC, 8 Ekim tarihli açıklamasında, “Qantas gibi büyük ve kaynakları iyi olan bir şirketin, bu sorunların ortaya çıkmasını önleyecek güçlü işletme ve uyumluluk programlarına sahip olması gerekirdi” ifadelerini kullandı. Qantas ise konuyla ilgili daha önceki açıklamalarına ek bir bilgi vermeyi reddetti.

Exit mobile version