Putin'den orduya 'hipersonik' emri

Rusya Devlet Başkanı Putin, diğer ülkeler hipersonik silah elde etmeden Rusya’nın bu silaha karşı savunma sistemlerine sahip olması gerektiğini söyledi. Dün önce Kazan’ı ziyaret edip uçak ve helikopter üreten Gorbunov fabrikasını ziyaret eden Putin, daha sonra Soçi’de Rus Uzay ve Hava Kuvvetleri yetkilileriyle toplantıda, “Rusya dışında dünyada hiçbir ülkenin böyle silaha sahip olmadığını biliyoruz. Ama dünyanın önde gelen ülkelerin er ya geç böyle bir silaha sahip olacağını da çok iyi anlıyoruz. Onlar için geç olması bizim için iyi olur” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in haberine göre, “Peki, onlar için geç, ne demek?” diyen Rus lider, “Bu, diğer ülkelerin orduları hipersonik silaha sahip olmadan bizim bu silaha karşı savunma araçlarına sahip olmamız demek. Eğer uzmanlarımız, plana göre ve şu ana kadar sergilediği kalite ile çalışmaya devam ederse böyle olacak” diye ekledi.
Rus uzmanlardan bu konuya odaklanmayı talep eden Putin, “Uzmanlar hangi sistemlerden bahsettiğimi, ne kastettiğimi çok iyi biliyor. Bu özel dikkat gerektiriyor, planlamada ve hazırlık çalışmalarında çok profesyonel yaklaşım gerektiriyor. Bu iş yapılmalı ve sahip olduğumuz süre içinde yapılmalı” diye konuştu.
Süpersonik ve Hipersonik Arasındaki Fark
Bilimsel olarak uzmanlar şu açıklamayı yapıyor:
Nesnelerin ses hızından daha hızlı seyahat etme oranı, süpersonik ve hipersonik hızlar cinsinden ifade edilir. Bu hızlar Mach cinsinden ölçülür. Mach sayısı, uçağın hızı ile sesin hızına oranı olarak tanımlanır. Süper Seseic ve Hypersonic, uçuşun iki ana hız türüdür. Bilim dili olarak, uçuş rejimleri olarak daha iyi bilinmektedirler.
Süpersonik hız
Süpersonik hız, Mach 1 hızı olarak da adlandırılan ses hızını aşan seyahat hızıdır. Ses hızı, sıcaklığa ve havanın bileşimine bağlı olduğu için, süpersonik hız da değişen yüksekliklere göre değişir. Oda sıcaklığında suyun içinde 1440 m / s’den daha yüksek, katılarda ise daha fazladır. Süpersonik bir örnek, silahtan ateş edilen mermi. Savaş uçakları ve uzay mekiği de bu hızda uçuyor. Concorde, bu tür hızlarda seyahat eden tek yolcu uçağıdır. 2003 yılında son uçuşunu aldı ve şu anda kullanılmıyor. Sonic boom terimi bu hızlarla ilişkilendirilir. Bir uçak bu hızda uçtuğunda, yerdeki bir kişi sonik patlaması denilen çok yüksek bir gürültüyü duyar. Sonik patlaması muazzam bir güç altında hava moleküllerinin hareketi sonucunda üretilir.
Hipersonik hız
Hipersonik hızlar çok yüksek süpersonik hıza karşılık gelir. Temelde Mach 5 hızları veya ses hızının beş katı hızlardır. Hipersonik bir uçağın hızı saatte 3000 mil civarındadır. Bu hızlar yine üç çeşittir: düşük hipersonik, hipersonik ve yüksek hipersonik. X-15, düşük hipersonik hızlarda uçabilen tek insanlı uçaktur. e. Mach 6’da. Uzay mekiği, tekrar girişi sırasında bu hızları elde eder. Hipersonik bir uçak ile uçak tarafından üretilen şok dalgası arasındaki mesafe, süpersonik uçak durumunda olduğundan daha küçüktür.
Özet olarak:
Supersonik vs Hypersonic
♦ Supersonik Mach 1 hızı, hipersonik Mach 5 hızıdır.
♦ Hipersonik sesin hızının 5 katı iken süpersonik hız ses hızından daha yüksektir.
♦ Hipersonik yolcu uçağı yokken Concorde tek süpersonik yolcu uçağıdır.
(TURKRUS)
Exit mobile version