Putin, Nükleer Silah Taşıyabilen Tu-160M ile Test Uçuşu Yaptı: Batı, Meydan Okuma Olarak Değerlendirdi

Putin, Nükleer Silah Taşıyabilen Tu-160M ile Test Uçuşu Yaptı: Batı, Meydan Okuma Olarak Değerlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer savaş başlıklarını taşıyabilen stratejik bombardıman uçağı Tu-160M ile test uçuşu gerçekleştirdi. Test uçuşu Tataristan’ın başkenti Kazan’daki bir üretim tesisi yakınlarında yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 40 dakika süren uçuşun rotasının güvenlik gerekçeleriyle açıklanmayacağını belirtti.

Test sırasında Putin, uçağın performansını inceledi ve ardından basına açıklamalarda bulundu. Putin, uçağı “Mükemmel bir teknoloji, tam bir yeni nesil uçak çok güvenli. Silahlı kuvvetlere kabul edilebilir” şeklinde değerlendirdi. Ayrıca, test uçuşundan sonra uçağa Tataristan bölgesinin ilk cumhurbaşkanı Mintimer Shaimiyev’in adını verdi.

Tu-160M, “Beyaz Kuğu” olarak bilinen ve nükleer silah taşıma kapasitesine sahip bir stratejik bombardıman uçağıdır. Uçağın 2 bin kilometreye ulaşabilen bir menzile sahip olduğu ve ses hızının üzerine çıkabildiği belirtiliyor. Rusya’nın nükleer gücünün önemli bir parçası olan Tu-160M, dünyanın en büyük ve en hızlı bombardıman uçaklarından biri olarak değerlendiriliyor.

Batı medyası, Putin’in test uçuşunu açık bir meydan okuma olarak değerlendirirken, bazı kaynaklar bu hamlenin Rusya’nın Ukrayna’daki çatışma bağlamında Batı’ya sert bir mesaj verme amacını taşıdığını öne sürdü. Putin’in uçuşunu, Rus liderin iç ve dış politikadaki zorluklarla başa çıkmak için güçlü bir duruş sergileme çabası olarak yorumladılar.

Exit mobile version