PROTEZ BACAKLI YOLCU EMERGENCY-EXIT KOLTUĞUNDAN KALDIRILDI

31 yaşındaki Tim Seward, Çin Pekin’den, Kore Seul merkezli Asiana Airlines ile Seul’e uçarken, bir kabin memuru yanına yaklaştı. Bacağının protezli olması nedeniyle koltuğunu değiştirmek istedi.
Endüstri mühendisi olan yolcu 11 yaşında iken kanser nedeniyle bacağını kaybetmişti. Ancak, ekstra para ödeyerek emergency çıkış hizasındaki kapıyı tercih etmişti. Protez bacağına rağmen, fiziksel olarak pek çok sağlam kişiden daha yetenekli olduğunu iddia ediyordu.
Ancak uçağa bindikten sonra steward özürlü olduğu için bu koltukta oturmasına izin vermedi. Yolcu, kabin şefi ile görüşmek istediğini bildirdi.
Yerini değiştirmesi için 3 güvenlik görevlisi karşısına dikildi.
Çin’i ziyaret etmekte olan Tim, ABD San Francisco’da yaşayan bir Amerikan vatandaşı.
Haberi yapan basın kuruluşlu havayolu ile bağlantı kurmaya çalışıyor.
Önemli Hatırlatma:
Havacılıkta önce uçuş emniyet gelir. Uçuş ekibi, güvenlik prosedürlerini çiğneyemez. Uçak içinde kabin ekibi yolcuyu bilgilendirir. Çünkü emergency-exit’lerde oturacak olanların sorumlulukları vardır.
Bu olayda “Acil çıkış  kapısı” olarak bilinen Emergency-Exit için biniş kartı verilmesi ilk yanlış ve hata check-in kontuarı’nda başlamış.
Yolcunun yeri değiştirilecekse, daha kibar davranılır, güvenlik çağırılarak “kural dışı yolcu” ilan edilmez.
Uçuş emniyet kuralları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü-ICAO tarafından tanzim edilmiştir.
Ülkemizde de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Acil Çıkış Koltuklarına Yolcu Yerleşimi konusu ile ilgili genelge 2016/08 tarihinde yürürlüğe girerek, yolcu taşımacılığı yapan havayolu işletmelerinin uçuş öncesi yolcu yerleşimi sürecinde, acil durum tahliyesinin gerekli olduğu hallerde, yolcuların uçağın tahliyesine en iyi biçimde yardımcı olabilecekleri ve tahliyeyi engellemeyecekleri şekilde yerleşmelerini sağlayabilmeleri amacıyla ve Avrupa Komisyonuna ait 965/2012 sayılı AIR OPS regülasyonunun CAT.OP.MPA.165 maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Buna göre;
-Hızlı hareket etmeleri istendiğinde bunu yerine getiremeyecek durumdaki hareket kısıtlaması olanlar,
-Zihinsel veya fiziksel engelliler,
-Verilecek yazılı ya da sözlü talimatları algılayamayacak şekilde görme veya duyma engelli olanlar
-Yaşlılık veya hastalık gibi nedenlerle hızlı hareket etmede güçlük çekenler,
-Hızlı hareket etmede ya da acil çıkışa ulaşmada veya acil çıkıştan geçişte zorluk çekecek aşırı kilolu olanlar
-Bir yetişkin tarafından refakat edilsin veya edilmesin bebekler ve çocuklar,
-Sınırdışı edilmiş, kabul edilemez ve tutuklu yolcular,
-Rehber köpeği veya evcil hayvan eşliğinde seyahat edenler
-Çıkışın açılmasını engelleyecek biçimde bir başka kimseden sorumlu olanlar kategorilerindeki yolcuların, tahliye esnasında diğer yolcuların hızlı geçişine engel olabilecekleri ya da kabin ekibinin mevcut görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesini aksatabilecekleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tip yolcuların acil çıkış koltuklarına oturmalarına hiçbir şekilde müsaade edilmemesini sağlamak zorundadır:
Kısacası; Asiana Airlines yetkililerinin verecekleri cevap açık ve sarih.
 

Exit mobile version