Polonya’ya yeni FA-50 uçağı teslimatı

Polonya’ya yeni FA-50 uçağı teslimatı

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, 9. ve 10. FA-50 hafif taarruz uçaklarının Polonya’ya ulaştığını duyurdu.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, X’te yaptığı paylaşımda yeni FA-50 uçaklarının ülkeye teslim edildiğini duyurdu. Bakan yaptığı paylaşımda, “FA-50’nin 9. ve 10. uçakları halihazırda Polonya’da. Bugün onların entegrasyon süreci Mińsk Mazowiecki’de başlıyor.” dedi

Geçtiğimiz haftalarda Polonya’ya 7. ve 8. FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı ulaşmıştı. Bakan Błaszczak X’te yaptığı paylaşımda, “Hava Kuvvetleri için daha fazla Kore uçağı geldi. Varşova’nın Okęcie havaalanında iki adet yeni FA-50 uçağımız var. Şu ana kadar toplam 8 adet FA-50 teslim edildi ve yıl sonuna kadar 12 adet olacak. Polonya Ordusu’nu modernize etmeye ve Polonya semalarının güvenliğini artırmaya kararlıyız” demişti.

Polonya’nın FA-50 tedarik süreci

Polonya’ya en son 25 Ekim’de teslimat gerçekleşmişti. Yapılan bu teslimatta 7. ve 8. uçaklar Polonya’ya teslim edilmişti. Bu yılın sonuna kadar toplamda 12 adet FA-50GF’nin Varşova yönetimine teslim edilmesi planlanıyor. Gelen uçaklar ve daha sonradan ülkeye ulaşacak uçaklar, Mińsk Mazowiecki yakınlarındaki 23. Taktik Hava Üssü’ne konuşlandırılıyor. Şu anda bu üstte pilotların bu uçak ile ilgili yoğun eğitimleri devam etmekte.

Güney Kore ve Polonya, FA-50 uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Anlaşmaya göre Polonya, toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik ediyor. Tedarik edilen uçakların 12 adeti FA-50 Block 10 geriye kalanlar ise Block 20 varyantında. Güney Kore’den tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya’ya teslim edilmesi hedefleniyor. İki ülkenin tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Polonya’ya teslim edilen uçağın kod adı ise GF (Gap Filler/Boşluk Doldurucu) oldu.

FA-50 Block 20 uçağının teslimatının bitimi ile modernize çalışması da başlamış olacak. Bu kapsamda Block 20’nin gelişmiş versiyonu olan FA-50PL’de yeni silah sistemleri yer alacak. Modernizasyon kapsamında AESA Phantom Strike radarları, uçak içi yakıt ikmal tesisleri ve çok daha geniş bir hassas mühimmat yelpazesinin yanı sıra AIM-120 AMRAAM orta menzilli hava-hava füzeleri olacak. (defenceturk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir