Polonya İlk F-35 Savaş Uçağını Tanıttı: Modernizasyon Atağı!

Polonya İlk F-35 Savaş Uçağını Tanıttı: Modernizasyon Atağı!

28 Ağustos’ta Polonya Havacılık Günü’nde Polonya’nın satın aldığı ilk F-35A savaş uçağı, Teksas Fort Worth’te resmi olarak tanıtıldı. “Husarz” adı verilen uçak, Polonya-Litvanya Birliği’nin efsanevi Kanatlı Süvarilerine atıfta bulunuyor. Polonya, 32 adet beşinci nesil F-35 Lightning II savaş uçağı için ABD ile anlaşma imzalamıştı ve bu uçaklar 2030 yılı itibarıyla tam operasyonel hale gelecek. Bu anlaşma, uçakların yanı sıra yedek motorlar, görev simülatörleri, operasyonel destek ve pilot eğitimini de kapsıyor.

Polonya’nın Modernizasyon Stratejisi

Polonya, Rus yapımı uçakların yerine Batı teknolojisine geçerek F-35 uçaklarının yanı sıra F-15EX veya Eurofighter Typhoon gibi alternatif uçaklar tedarik etmeyi planlıyor. Ülkenin F-35 satın alma süreci 2019 yılında başladı ve bu süreç sonunda 32 adet F-35 için ABD ile 4.6 milyar dolarlık anlaşma sağlandı.

Eğitim İçin İlk Adım

Polonya’nın ilk F-35 uçağı, 2024 yılının sonunda Polonya Hava Kuvvetlerine teslim edilmeden önce ABD’de Leh pilotlarının eğitimini desteklemek amacıyla Arkansas’taki Ebbing Hava Ulusal Muhafız Üssü’ne konuşlandırılacak. Uçak, son sistem montajlarının ardından bu yılın sonlarında Polonya’ya gönderilecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir