"Polonya Cumhurbaşkanının Öldüğü Uçak Kazasının Sorumlusu Putin"

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński’nin hayatını kaybettiği 2010 yılındaki uçak kazasıyla ilgili olarak Polonya Savunma Bakanı, doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński ve beraberindeki pek çok üst düzey görevlinin yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki uçak kazasıyla ilgili olarak Polonya Savunma Bakanı, doğrudan Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçladı.
Kaza öncesinde uçakta patlamalar gerçekleştiği yönündeki iddiaları reddeden ve kazada Rusya’nın rolüne dair soruşturmalara son verilmesi çağrısında bulunan Putin’e sert tepki gösteren Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz bugün, 14 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Putin’in yaşananlara dair sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Macierewicz daha önce, kazayı tekrar soruşturmak amacıyla oluşturulan komisyonun başına geçmiş ve uçakta yaşanan iki patlamada, Rusya’nın rol oynadığını ifade etmişti. Bir radyoya verdiği röportajda, Macierewicz, Putin’in “yaşananlarla ilgili sorumluluk almaya cesaret göstermesi gerektiğini” belirtti.
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński ve eşi Maria Kaczyńska başta olmak üzere aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu Polonya Hava Kuvvetleri’ne ait Tupolev Tu-154 model uçak, 10 Nisan 2010 tarihinde Rusya’ya bağlı Smolensk şehri yakınlarında düşmüş ve uçaktaki 96 yolcudan kurtulabilen olmamıştı. Cumhurbaşkanı Kaczyński ve beraberindeki üst düzey heyet, 1940 yılında Stalin’in emriyle 22 bin Polonyalı subay ve sivilin başlarına birer kurşun sıkılmak suretiyle vahşice öldürüldüğü, Katyn Katliamı’na dair anma töreni için Smolensk kentine gitmekteydi. QHA

Exit mobile version