Polonya, Bayraktar TB2 SİHA alımına karar verdi

nato-ülkesi-polonya-tb2

Polonya, Bayraktar TB2 SİHA alımına karar verdi. Böylece Türkiye, ilk kez bir NATO ülkesine yerli üretim SİHA’ları ihraç etmiş olacak.

Polonya, Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) alımına karar verdi. Sözleşme kapsamında Polonya Ordusu’na 24 adet Bayraktar TB2 SİHA teslim edilecek. Polonya’nın Bayraktar TB2 alımına dair müzakere edilen anlaşma, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın Salı günü gerçekleştireceği Türkiye ziyareti sırasında imzalanacak. Böylece Türkiye, ilk kez bir NATO ülkesine yerli üretim SİHA’ları ihraç etmiş olacak. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak; geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından Bayraktar TB2 SİHA maketini paylaşarak, “İyi haberler yakında geliyor… Beklemede kalın” ifadelerini kullanmıştı. Böylelikle Polonya’nın Türk SİHA’larına yönelik bir süredir devam eden ilgisi, resmen doğrulanmış oldu.

Edinilen bilgiye göre; Polonya tarafından alınacak SİHA’lar, dört adede kadar Roketsan MAM-L mühimmatı taşıyacak kapasitede olacak. Polonya Savunma Bakanı Blaszczak’a göre ilk teslimatlar, 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilecek. Blaszczak, Türkiye’den ithal edecekleri sistemlerin “Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da kendilerini kanıtladığını” belirtti. “Polonya ordusu daha önce hiçbir zaman böyle bir ekipmana sahip olmadı. Bu Polonya için gerçek ve caydırıcı bir silah olacak” ifadelerini kullandı.

NATO’ya ilk ihraç

Türkiye böylece ilk kez bir NATO ülkesine yerli olarak ürettiği SİHA’ları ihraç etmiş olacak. Ukrayna’nın ardından Polonya’ya da satışın gerçekleşmesinin bu çerçevede sembolik öneme sahip olduğu ifade ediliyor. Baykar Savunma’nın Avrupa’dan birkaç ülkeyle daha TB2 satışı için görüştüğü de biliniyor. Geçtiğimiz Mart NATO bünyesindeki Müşterek Hava Gücü Mükemmeliyet Merkezi (JAPCC) tarafından hazırlanan “İnsansız Hava Araçlarına Karşı Kapsamlı Yaklaşım” adlı raporda, Bayraktar TB2’lerin gücünden bahsedilmişti. Bu kapsamda, 14 Haziran’da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi’nde Türk SİHA’larının NATO’ya entegrasyonunun da gündeme taşınması bekleniyor.

Türk havacılık tarihinde rekor

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2 SİHA’nın; Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’a da ihracatı gerçekleştirildi. 300 bin saatten fazla uçan TB2, TSK, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet ediyor. Şu anda Türkiye ile beraber ihraç edildiği Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’da toplam 160 adet Bayraktar SİHA Platformu görev yapıyor. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorunu kırdı.

Exit mobile version