PİLOTLARIN ASLA BASMAYI DİLEMEDİĞİ DÜĞMELER

Uçaklarda bulunan düğmelerin ve kolların bir kısmı, en kötü durumlarda kullanılıyor ve pilotlar, bu düğmelere basmamayı diliyorlar.
Uçak seyahetlerinin, dünyadaki en güvenli ulaşım türlerinden biri olduğu belgelenmiş bir gerçektir. Sektör, düzenli bir biçimde kontrol ediliyor ve uçuşlarla ilgili her konuda titizlik yapılıyor. Yine de uçaklarda olabilecek kötü durumlara karşı bazı düğmeler ve kollar bulunuyor. Pilotlar, her ne kadar bunları güvence olarak görse de, düğmelere basmayı gerektirecek herhangi bir durumun yaşanmamasını diliyorlar.
İşte pilotların asla basmamayı dilediği 5 düğme ve kol:

Motor yangın kolu


Motor yangın kolu makinelere gelen yakıt akışını kapatır. Böylece yangın tehlikesi ortadan kalkmış olur. Ancak işler bu kadar kolay değil, kolu çektiğiniz anda motorun ateşleme sistemini de  ateşleyen durduracağınız için motor da durur. Bazı durumlarda pilot, motoru kapatmayı erteleyebilir ancak bazen belli bölgeler aşılıncaya kadar risk alınır ve devam edilir. Bunu yapmak çoğu zaman güvenlidir ancak olası arızalar her zaman riskleri de beraberinde getirir.

Suya iniş düğmesi


Bu düğme, bir pilotun asla basmamasını umduğu bir düğmedir. Düğmeye basıldığında pilot, uçağı yumuşak bir şekilde suya indirmeye hazırlanır. Uçağın alt kısımlarındaki hava girişleri kapatılarak uçağa suyun girmesi engellenir ve uçağın batması önlenir. Bu önlem sayesinde en kötü düşüş senaryosu, mecburi inişle kurtarılmış olur. Ayrıca bu durumda uçağın iniş hızını pilotun çok iyi kontrol etmesi gerekir.

Transponder ı “7500” olarak ayarlamak


Tüm ticari uçaklar, transponder diye bilinen elektronik bir cihaz kullanarak kimliklerini tanıtmalıdır. Bu ekipman ayrıca, pilotlar tarafından belirlenen hava trafik kontrolüne ve diğer uçaklara olağandışı durumlar geliştirme konusunda çeşitli kodlar gönderebilir. 7700 kodu genel acil durumlar, 7600 kodu radyo iletişimi kaybı için kullanılır. 7500 kodu ise olası bir kaçırılma vakasında devreye sokulur.

Yolcu oksijen düğmesi


Gövdede açılabilecek bir delik veya basınçlandırma arızası sonucu uçağın iç kısmında oksijen kaybedilmesi durumları oluşur. Bu durumda yolcu oksijen maskeleri otomatik olarak düşse de bazen arıza yapabilirler. O zaman pilot kokpitten müdahale ederek maskeleri düşürecektir. Pilotu müdahalesi sonrası da bazı maskeler açılmazsa kabin memuru yardımı ile manuel açılabilir.

İniş takımları freefall kol


Hiçbir pilot, iniş takımları ve tabii ki tekerlekleri açılmadan piste iniş yapmak istemez. Eğer iniş sırasında uçağın iniş takımları açılmazsa landing gear emergency extension (freefall) bu kol devreye sokulur ve zorunlu olarak iniş takımı manuel açılarak tekerlekler kullanıma sunulur.

Exit mobile version