featured

PİLOTLARA ŞOK HABER.

Avrupa Birliği komisyonu tarafından yapılan, pilotların ve kabin memurlarının çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini amaçlayan teklif AB Parlamentosunda ulaştırma komisyonu tarafından 30 Eylül’de yaklaşık 3/2 oy la reddedildi. EASA tarafından hazırlanan yeni tasarıya göre, gece uçuşları 11 saat 45 dakikadan 11 saate çekilecek, 22 saat uyanık olan bir pilot, bir inişi gerçekleştirebilecek. EASA bu yeni teklifi bir iyileşme olarak görse de bir çok pilot ve pilotlar derneği bu düzenlemeyi yetersiz buluyor.
ABD’de ”yorgun pilot” faktöründen dolayı yaşanan iki kazanın ardından 2011 yılında uçuş saatlerinde yapılan düzenleme sonrası gece uçuşlarında, bir pilot 9 saatten fazla görev yapamıyor ve en geç 16 saat uyanık kaldıktan sonra görev saati doluyor. Avrupa’da ”yorgun pilot” konusuna ABD’de ki kadar hassas yaklaşılmaması akıllara EASA, Avrupalı havayolu şirketlerinin çıkarlarını mı gözetiyor sorusunu getiriyor. Özellikle, EASA’nın, kendisi tarafından görevlendirilen bilim adamları, gece uçuşlarının 10 saat ile sınırlandırılması gerektiğini savunurken, yine de EASA’nın 11 saat uygulamasına yönelmesi bu kuşkuları güçlendiriyor.
Alman Pilotlar Derneği Cockpit’ten İlja Schulz’un açıklaması da şu şekilde;
” Avrupa’dan ABD ‘nin doğu kıyısına yapılan uçuşlar genelde 10 saat civarında sürüyor. EASA gece uçuş saatlerini 11 saatin altına çektiği takdirde havayolu şirketleri bu uçuşları iki pilotla gerçekleştiremeyecek ve uçuşlara birer pilot daha dâhil etmek zorunda kalacak. Ekonomik açıdan Havayolu şirketlerinin pek hoşlanmayacağı bir durum oluşacak. ”
Alman pilotlar derneği, EASA’nın teklifini ”oldukça bilim dışı” olarak değerlendirirken,   İngiliz Kokpit sendikası BALPA’da berbat olarak değerlendirdi. BALPA, İngiliz havacılık bakanlığına da, EASA tarafından yapılan teklifin bağımsız bilim adamlarının eşliğinde yeniden gözden geçirmesi için baskı yapacağını açıkladı.
Bugün 9 Ekim’de yapılacak genel oylamada 766 oydan en az 384 oy ret vermesi gerekiyor ki, yeni düzenleme yürürlüğe girmesin. Avrupa Birliği’nin diğer yasa tasarıları oy birliği ile kabul edilirken, bu EASA’nın bu teklifi sadece yeteri kadar ret oyu alırsa kabul edilmeyecek, aksi takdirde tasarı otomatikman yürürlüğe girecek. Bu durum, anti-demokratik olarak kritize edildi.
Ayrıca; Alman devlet televizyonlarından ZDF’ nin bir haberine göre, pilotlar derneğinin yaptığı bir araştırmaya göre, İngiliz pilotların %33ü uçuş esnasında ikisinin birden uyuduğu ve pilotların yorgunluktan %93 ünün en az bir kere kokpit te hata yaptığı belirlenmiş.
YORUMUM; Bu gelişme gösteriyor ki; EASA havayollarının etkisinden kurtulamıyor. Uçucu ekip aleyhine alınan bu kararlar tabii ki THY başta olmak üzere tüm havayolu şirketlerimizi etkileyecektir.Biliyorsunuz ki; THY ve Hava-İş sendikası arasındaki en büyük uyuşmazlık dinlenme sürelerine ilişkindi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 11 yıl önce

    Hep çıkarlar önde koşuyor. İnsan kavramı Avrupa’da böyle algılanıyorsa, vay buradakilerin geleceğine. EASA şöyle 15-20 gün havacıların hayatını benimseyip aynı koşullarda faaliyet gösterse aynı kararları alır mıydı acaba? Ne mümkün, denemeyezler.Bu işler uzaktan göründüğü gibi değildir! B/C koltuklarında seyahate benzemez!

    Cevapla