Pilotlar bir ay içinde üç uçuşta basınç uyarısı bildirdi! Yaşanan kaza Boeing’e vurulan son darbe oldu. Boeing hisseleri düştü

Pilotlar bir ay içinde üç uçuşta basınç uyarısı bildirdi! Yaşanan kaza Boeing'e vurulan son darbe oldu. Boeing hisseleri düştü
  • Boeing hisseleri düştü
  • Pilotlar bir ay içinde üç uçuşta basınç uyarısı bildirdi!
  • Yaşanan kaza Boeing’e vurulan son darbe oldu.
  • Boeing, yaşanan kazanın ardından şirket çapında güvenlik toplantısı düzenleyecek
  • “Bunun daha önce meydana geldiği herhangi bir vaka bilmiyorum”

ABD’li müfettişleri Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max uçağında patlayan kapının yerini tespit ettiklerini açıklamalarının ardından Boeing hisseleri Pazartesi günü düşüşe geçti.

Sivil ulaşım kazalarını soruşturmaktan sorumlu bağımsız ABD hükümet kurumu Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Başkanı Jennifer Homendy açıklamasında , soruşturmacılar için “kilit bir bileşen” olan kapının Pazar gecesi bulunduğunu belirtti.

Boeing hisseleri Pazartesi sabahı piyasa öncesi işlemlerde yüzde 8 düşüşle 229 dolara geriledi.

Homendy, pilotların olaydan önceki bir ay içinde üç uçuşta basınçlandırma uyarıları bildirdiklerini belirtti. Bu olayların NTSB’ye “iyi huylu” olarak tanımlandığını ve önceki uyarı ışıklarının Cuma günkü olayla herhangi bir ilişkisi olup olmadığının belirsiz olduğunu ayrıca “bu kesinlikle bir endişe kaynağı ve araştırmak istediğimiz bir konu” dedi.

Yolcular tarafından sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda uçağın yan duvarının bir kısmı ile bir pencerenin eksik olduğu ve oksijen maskelerinin takılı olduğu görülüyor.

Homendy, kapı tapasının patlamasının ardından uçaktaki durumu “kaos” olarak tanımladı ve uçağın içinde koltukların şekilden şekle girdiği büyük bir hasar olduğunu açıkladı.

Boeing, yaşanan kazayı görüşmek üzere Salı günü şirket çapında bir güvenlik toplantısı düzenleyecek

Toplantıya Max’in monte edildiği Renton, Washington’daki fabrikadan ev sahipliği yapacak olan İcra Kurulu Başkanı David Calhoun, toplantının şirketin güvenlik konusundaki odağını güçlendireceğini belirtti.

İcra Kurulu Başkanı David Calhoun Pazar günü çalışanlara gönderdiği açıklamada “Bunun gibi ciddi kazalar meydana geldiğinde, olayın nedenlerini anlamak, ele almak ve bir daha tekrarlanmamasını sağlamak bizim için kritik önem taşır” dedi.

Emekli bir pilot ve havacılık güvenliği danışmanlık şirketi Safety Operating Systems’ın CEO’su John Cox kaza hakkındaki yorumunda “Benim için en şaşırtıcı şey kapının yerinden çıkmış olması” diğer uçak tiplerinde de benzer şekilde geçmeli kapılar kullanıldığını ve bunun daha önce meydana geldiği herhangi bir vaka bilmiyorum dedi.

Ayrıca Cox, uçağın sadece iki aylık olduğu göz önüne alındığında, müfettişlerin “uçağın bu kısmının montaj kayıtlarını ve kalite güvence denetimlerini çok ayrıntılı olarak inceleyeceklerini” belirtti.

ABD hükümet kurumu Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Başkanı Jennifer Homendy Cumartesi günü yaptığı açıklamada, soruşturmanın Boeing’in Max filosuna değil Alaska Havayolları kazasına odaklandığını belirterek, “soruşturma bizi nereye götürürse oraya gideceğiz” dedi.

Kaza, 737’deki üretim hatalarıyla mücadele eden ve 2018-19’da beş ay arayla meydana gelen bir çift ölümcül kazanın ardından Boeing’e vurulan son darbe oldu.

Boeing, “Güvenlik bizim en önemli önceliğimizdir”

“FAA’nın, etkilenen uçakla aynı konfigürasyona sahip 737-9 uçaklarının derhal denetlenmesini talep etme kararına katılıyor ve tamamen destekliyoruz.”

Havacılık danışmanlık şirketi Cirium’un verilerine göre dünya genelinde 215 adet Max 9 uçağı hizmet veriyor.

En büyük operatörler ABD’deki United Airlines ve Alaska Airlines, Türk Hava Yolları ve Panama’daki Copa Airlines.

Copa, 21 Boeing 737 Max 9 jetinin uçuşlarını geçici olarak askıya aldığını, Türk Hava Yolları ise beş Max 9 uçağından oluşan filosunu geri çektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı, FAA’nın acil durum direktifini benimsediğini ancak bunun “hem FAA hem de Boeing’den anladığımız kadarıyla EASA üyesi ülkelerdeki hiçbir Avrupalı havayolunun şu anda etkilenen konfigürasyonda bir uçak işletmediğini” söyledi.

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’de kayıtlı 737 Max 9 uçağı bulunmadığından, “İngiltere’de işletilen uçaklar ve tüketiciler üzerindeki etkinin asgari düzeyde olduğunu” ayrıca kurum, Birleşik Krallık dışındaki ve yabancı tüm havayolu şirketlerine “Birleşik Krallık hava sahasında herhangi bir operasyondan önce denetimlerin yapıldığının teyit edilmesini istemek” için yazı gönderildiğini belirtti.

© Özel Haber / AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Exit mobile version