featured

PİLOT OLMAK İSTEYENLER LÜTFEN DİKKATLE OKUSUN

Değerli okurlarımız:
3 Şubat 2018 de “Pilot Olmak İsteyenler için Altın Kurallar” başlıklı içinde bir çok detay içeren bir yazı yayınlamıştık.
Bu yazımızda, yurt içi veya yurt dışında pilot olmak isteyenler için çok faydalı bilgiler var olmasına rağmen, gerek sosyal ağlar vasıtası ile gerekse mail atarak tavsiye isteyen genç arkadaşlarımız hala bizimle iletişim sağlayarak,gerek THY pilot akademisi gerekse diğer Pilot okulları için bilgi ve görüş istemektedirler.
En çok sorulan sorular içerisinde,ülkemizde ki pilot okulları mı yoksa yabancı ülkelerde yapılan eğitim kalitesinin ve ücretlerinin sorgulanmakta olduğunu gözlemledik.
Bu konu ile ilgili yazımızın yoğun haber akışımız nedeni ile yeteri kadar manşette kalmamış olduğunu düşünerek, pilot adayları için her türlü soruya cevap verebilecek içerikte olan bu yazımızı tekrar yayınlama gereği duyduk.
Bildiğiniz üzere Türk Sivil Havacılığı Gelişiyor ve bu gelişme paralelinde artan Pilot İhtiyacını Karşılamak İçin Pilot Eğitiminde yurt içi ve yurt dışı arayışlara giriliyor. Ancak, insanlar para, zaman ve emeklerini harcayacakları bu tür bir eğitim için ne kadar hazırlar ve yurt dışında bu eğitim nasıl alınır? İşin zorlukları nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir? İnsanlar bu konularda maalesef çok bilgili değiller ve atacakları adımların sonuçlarını düşünmeden bir maceraya başlayıp sonunu getiremeden, zaman, para, emek ve hayallerini yitirerek hüsran ile tekrar Türkiye ye dönüyorlar.
Benden görüş isteyen genç pilot adaylarına tavsiye olmasa da bilgilendirme yapmak isterim.
THY uçuş akademisi 140.000 Euro civarında ücreti peşin almaması, iş garantisi vermesi ve zaman içinde bu borcu verdiği maaştan düşmesi bir avantaj gibi görünüyor. THY bu uygulama dışında peşin olarak ödeme kabul ediyor mu veya peşin ödemede indirim yapıyor mu, yapıyorsa ne kadar yapıyor, ben de bilemiyorum. Bilen bir arkadaş hepimizi attığı yorumla bilgilendirebilir.
Yerli pilot okullarımıza gelindiğinde ise bir tane uçuş okulumuz dışında tavsiye edeceğim okul yok. Reklam olmasın diye ismini açıklamadığım bu okul Türkiye’deki en iyisi. Pilot okulunuzu seçerken aman ucuz olsun mantığını ile sakın hareket etmeyin. Unutmayın eğitimde ki kalite sizin geleceğinizi şekillendirecektir.
İsmini vermediğim bu okulun, ücreti ise KDV dahil 70.000 Euro dur. Ancak bu okul Tip eğitimi vermediğinden,bir başka yerde tip eğitimi almak zorunda kalacaksınız. Tip eğitimin ücreti için istenilen rakam 30-35 .000 Euro arasında değişiyor. Kısaca en az 100.000 euro yu cebinizden çıkartmak zorunda kalacak ama iş garantiniz olmadığından,orada burada iş arayacaksınız. Tabii ki karar sizin. 
İŞTE TÜM SORULARINIZI CEVAPLAYABİLECEK DAHA ÖNCEDE  YAYINLADIĞIMIZ MAKALEMİZ
Yurt içindeki Pilot okullarımız malum. Bir kaç okuldan birini tercih edebilirsiniz. Ancak bu okul seçiminde tercih ettiğiniz okulun geçmişini de incelemek şart. İş vaadi verilen okullardan uzak durmakta fayda var. Pilot okulları sadece eğitim vermeli.  İstihdam sağlamak onların işi değildir. Bu nedenle tercih ettiğiniz okul mezunlarının nerelerde işe girdiğine, kaza ve kırım miktarlarına, uçak sayılarına, uçakların yaşlarına ve bakımların nerede ve hangi şartlarda yapıldığına bakmak gerekir.
Havayolu şirketleri her okulun eğitim seviyesini bilmelerinin yanı sıra, alacakları pilotların nerelerden mezun olduklarına da bakarlar.
Unutmayın ki bu meslek sizin ve ileride taşıyacağınız yolcularınızın hayatları ile direkt ilgilidir.
Tercihiniz eğer yurt dışı ise aşağıdaki altın kuralları mutlaka okumalısınız. 
İşte bu önem arz eden konu başlıkları:
1- İngilizce yeterliliğinizi mutlaka test ettiriniz. Bu konu birinci önceliğiniz olsun. Bu testin TOEFL/IELTS olmasında fayda var. TOEFL da 120 üzerinden 80 i, IELTS de ise 9 üzerinden 5.5 almanız, alacağınız eğitimi kolaylaştıracak ve maliyeti etkileyecektir. Eğer bu oranların altında bir ingilizceye sahip iseniz, eğitiminiz uzayabilir ve yüksek maliyetler ödemek zorunda kalabilirsiniz.
2- Alacağınız Lisans Türünü Belirleyiniz. EASA Avrupa, FAA Amerika, JAA ise Her iki bölge dışında kalan ülkelerin verdiği lisans tipleridir. Türkiye’de çalışmayı düşünüyorsanız JAA ( ICAO JAR FCL) lisans sahibi olmalısınız. Ama bu lisans ile Avrupa’da ve Ortadoğu’da çalışmanız için farklı uygulamalar öne sürenlerin olduğunu unutmayın. Örneğin, İrlanda’da çalabilecekken,Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde lisansınızı EASA ya değiştirmeniz gerekiyor.
3- Bütçenizi biliniz ve yurt dışı eğitim maliyetlerinin min. 40 bin dolarlardan başladığı, buna en az yüzde 20 oranında fire ve öngörülemeyen harcamalar eklemeniz gerektiğini, konaklama ve diğer ihtiyaçlar ile birlikte size 40 bin dolar olarak söylenen maliyetlerin, katlanarak 55-60 bin dolarlara çıkabileceğini mutlaka ailenizle konuşarak, ona göre seçiminizi yapınız.
4- Seçeceğiniz Uçuş Okulu için, öncelikle bölgenin meteorolojik şartları, okulun uçak sayısı, uçakların yaş durumları, Uçakların bakımının nasıl/nerede yapıldığı, uçuş okulunda kaç Öğretmen pilot bulunduğu, Kontrol Uçuşları için examiner temininde sıkıntı olup olmadığı vb. konularını öğrenmeden kayıt yaptırmayınız. Bu konular sizin uçuş eğitim sürenizi minimize etmek için olmazsa olmaz şartlarınız olmalıdır. Ufak bir detay, ama önemli; uçuş okulunuzun herhangi bir kazası olmuş mu? Kaç mecburi iniş yapılmış? Bu konularda internet sorgusu yapınız.
5- Sağlığınız uçuşa el veriyor mu? Basit anlamda, göz, kalp, psikoloji, ortopedik, duyuş yeteneği konularında bir probleminiz var ise mutlaka ve mutlaka Türkiye’de Sivil Havacılık’tan yetkili bir sağlık oluşumundan “Pilotaja Elverişlidir” raporu alınız.
6- Uçuş okulunun hızlandırılmış bir eğitim programı olmasına dikkat edin, aksi takdirde 2 ayda alınabilecek bir PPL lisansının 4-5 aya uzaması, bütçenizi ve moralinizi olumsuz etkileyebilir.
7- Uçuş okulları genellikle konaklama imkanı sunarlar, bu imkanlardan yararlanın ve yanınızdaki oda arkadaşının İngilizce konuşan (Türk olmayan) biri olması sizin İngilizce yeterliliğinizi geliştirecektir. Unutmayın, Yurt Dışı Pilot Eğitimide ama amaç, dil yeteneğinizin de geliştirilmesi üzerine kurulmalıdır.
8- Uçuş eğitim programını mutlaka isteyiniz. Bu programda sırasıyla alacağınız eğitimin safhaları, süre ve dersleri, uçuş saatleri, yer dersleri (ground lessons), önce ve sonra uçuş brifingi vb. konular detaylı olarak yer almalıdır. Eğitim yardımcı malzemelerinin menşei (Jeppesen, Gleim, ASA, Bristol, Av Exam vb) mutlaka sorgulanmalıdır. Örneğin PPL lisansı için mutlaka ve mutlaka en az 15 saat uçuş öğretmeninden yer dersi alma mecburiyetiniz vardır. Bu detayları çok dikkatle inceleyiniz.
9- Uçuş eğitim destinasyonunuz Amerika ise, mutlaka ve mutlaka Part 141 Özellikli bir uçuş okulu seçmelisiniz. Uçuş okulunun Part 141 sertifikasını isteyiniz. Avrupa dan bir uçuş okulu şeçti iseniz, APO yetkisinin  (Approved Training Organisation) olduğuna dair belgelerini isteyiniz. Aynı zamanda 4. maddedeki ilave bilgiler de bu soruşturmada dikkatle gözden geçirilmelidirler.
10- Yurt Dışı vize işlemleri ve süreçleri meşakatli geçen süreçlerdir. Bu konuda mutlaka uçuş okulunuzla pozitif bir iletişim içerisinde olunuz. Aksi takdirde vize süreciniz uzayabilir ve masraflarınız artabilir. Tavsiye ile gideceğiniz uçuş okulundan temas kuracağınız kişi ile istediğiniz anda (mesai saatleri içerisinde) görüşebilmeli ve bilgileri alabilmelisiniz. Eğer bu iki yönlü iletişimde sorun var ise uçuş okulunuzu bir daha gözden geçiriniz.
11- Yurt Dışında alacağınız lisansın Türkiye’de uçuş yapabilmeniz için yeterli olmayacağını, mutlaka bir dönüşüm işlemine gerek olduğunu biliniz. Bu dönüşüm işlemi sizin bütçenize yaklaşık 10 bin dolar gibi bir maliyet ekleyecektir. Bu maliyet kalemleri, kabaca; 14 EASA teori sınavı, Conversion Uçuşları (IR, CPL, ME ) olacak ve minimum ilave 4-5 ayınızı alacaktır.
12- Mutlaka ve mutlaka o uçuş okulundan mezun olmuş pilotlar ile temasa geçerek, ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını, süreçleri, kısıtlılıkları, ihtiyaç duyulabilecek ilave konuları önceden öğreniniz.
13- Eğitim başladığında sizin öne çıkan zorluğunuz olacak olan, konuşulan terminolojiyi anlama, kavrama ve cevap vermede yaşayacağınız geçiş süreçleri süratle atlatılmalı ve iletişimde hiç bir problem yaşamadan yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Bu yaklaşık bir ay sürmektedir. Bu geçiş dönemi sancılı olur ise öğretmeninizin uçuş eğitimini uzatma, yani kabaca ‘ödeyeceğiniz maliyeti artırma’ yetkisi vardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Yazıdaki yanlış bir bilgiye düzeltme yapayım. Sadece Amerika’dan alınmış FAA lisansının JAA dönüşümü için 14 ATPL dersinin sınavlarını girilmesi veya ekstra maliyet oluşturan süreçlere dahil olunması söz konusudur. Avrupa’dan alınmış olan EASA lisansın SHGM’de JAA dönüşümü için ekstra bir prosedür yoktur sadece kağıt işinden ibarettir.

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    EASA lisansiyla Turkiye’de çalışabilmek için , yapılması gerekenler nelerdir?

    Cevapla