PİLOT MU OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Nasıl pilot olunur sorusunun cevabını yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Son senelerde ülkemizin coğrafi konum avantajı ile büyüyen sektörümüz de genel havacılık hiçe sayılmış ve ticari havacılık ön plana çıkartılmıştır. Hâlbuki ilerlemiş ülkelerde bu tam tersi olup süreç genel havacılıkla başlar. Örnek olarak vermek gerekirse;  Normal binek aracı kullanmadan, TIR kullanma yarışındayız. Ticari havacılığa önem verdiğimizde tabii ki pilot açığı daha çok ortaya çıkacaktır. Çünkü ülkemize her gelen uçak için gerekli olan pilot sayısı en azından beş veya altıda diyebiliriz.
Bu alt yapısız ve hormonlu büyüme dolayısı ile pilot açığı doğurmuş ve yerli pilot okullarımız bu açığı tam olarak karşılamayınca yabancı pilot alımlarına başlanmıştır. Bilhassa pilot açığı nedeni ile birbirinden pilot almak daha iyi imkânlar sunmayla olduğundan, pilot maaşları yükselmiş ve buda yeni nesil gençlerimizin ilgisini bu mesleğe kaydırmasına yol açmıştır.
Havacılık kültürü hala ülkemizde yerleşmiş değildir. Havacılığımız, istim arkadan gelsin mantığıyla sürdürülüyor. Gelişmiş ülkelerin yaptığı uçakları almak için adeta yarış halindeyiz. A380’leri almayı düşünen şirketlerimizin alt yapılarına baktığınızda DC3 teknolojisi gibi sırıttığını gözlemleyebilirsiniz. Bu konu çok uzun olduğundan gelecek zamanlarda daha detaylı yazdığımda okursunuz.
Bu haftaki konumu, bana sosyal paylaşım sitelerinde ve tabii ki köşe yazarlığı yaptığım yerlerde atılan yorumlarda en çok sorulan ve artık cevap vermekten gına gelmiş biri olarak bu en çok sorulan soru için bir yazı yazarak, sorulara genel bir cevap vermek istedim.
Neydi, bu devamlı sorulan soru.
Bu soru; Sefa Bey ben pilot olmak istiyorum. Sizce en iyi okul hangisi? En ucuz şekilde nasıl pilot eğitimi alabilirim. Tanıdığınız falan var mı? Bıkmadım desem yalan olur.
Hadi bakalım alın cevabınızı…
Hemen Hemen tüm uçuş okullarının Web sayfalarında Pilot olmak için aranan kriterler aşağıdaki gibi yer almakta;
Asgari 18 yaşını doldurmuş olmak
En az lise veya dengi okul mezunu olmak
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden 1. Sınıf “pilot olmaya elverişlidir” raporu almak,
İyi derecede İngilizce bilmek…
Ve yine hemen hemen tüm Pilot olma heveslisi arkadaşlarımızda da aynı sorular.
Hangi okul?
Ancak işin şekli ne yazık ki görünenden ve sorulandan çok farklıdır.
Lise ve dengi okul mezunu olmak istenilen minimum seviyedir. Bunu herkes iyi bilmelidir. Lakin pek çoğumuz bir bilgisayar programını çalıştıracak yeni bir bilgisayar almak istediğimizde bile minimum ihtiyaçlar yerine minimumdan daha iyisini alırken, bu mesleğe geçişte Lise Mezunu olmanın yeterli olduğunu düşünmekteyiz.
Her ne kadar pilot olma gereksinimleri için lise mezunu olmak yeterli ise de havayolları pilot yetiştirmek için lise mezuniyeti şartı getirmemekte aksine üniversite mezuniyetini istemektedir. Lise Mezunlarını kabul eden havayollarının pek çoğunda ise Kaptan olabilme şartı olarak üniversite mezuniyeti aranmaktadır.
Uçmak bir Fizik eylemidir. Bu sebeple uçuş okuluna başlamadan önce ve uçuş hayatınız boyunca pek çok fizik ve matematik sorusu ile karşılaşacağınızı düşündüğümüzde uçuş okuluna başlamadan yeteri seviyede fizik ve matematik bilgisine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.
Naçizane tavsiyem;  Uçuş eğitimine Üniversiteden sonra başlamanız yönünde olacaktır. Bunun bir sebebi yukarıda anlattığım nedenler, diğer sebebi ise Havacılığın nankörlüğünden kaynaklanmaktadır. Sağlık veya bir başka nedenle uçuştan her an kesilebileceğinizi düşünerek hayatınız boyunca hep bir B planına sahip olmanızı tavsiye ederim.
İyi derecede İngilizce konusuna gelecek olursak. Pilotluk sadece kokpit içerisinde Hava Trafik Kontrolörleri ile iletişim kurmaktan ibaret değildir.
Gittiğiniz yabancı bir meydanda karşılaşabileceğiniz her tür sorunda derdinizi açık bir şekilde anlatabilecek, her hangi bir kaza veya kırımı raporlayabilecek, verilecek direktifleri anlayabilecek ve günlük hayatınızı seviyeli bir şekilde idame ettirecek seviyede İngilizce bilgisi havacılığın olmazsa olmazıdır.
Kalıplaşmış telsiz muhaberesi yapabilecek seviyede İngilizce yeterli olamaz. Orta değil, çok iyi derecede İngilizce bilgisi bu meslekte ve gelecekteki mesleki ilerlemenizde çok önemlidir.  Havacılıkta İngilizceniz mükemmel olsun Türkçe bile bilmeseniz problem olmaz. Çünkü havacılığın olmazsa olmaz resmi dili İngilizcedir.  
Eğer havacılığa gönül verdi ve bu yola çıkmayı kafanıza koyduysanız bunu sakın aklınızdan çıkarmayın ve bu konuda kendinizi elinizden geldiğince geliştirmeye özen gösterin.  Bu mesleği sadece bugünkü maddi getirileri için veya maceraperest yapınızdan dolayı istiyorsanız hemen vazgeçin. Çünkü hangi mesleği seçerseniz seçin, sevmeyerek, sadece maddi olanakları güzel diye veya aman iş olsun diye girdik mantığı ile yaparsanız başarılı olma şansınız yoktur.
Ücretler ise arz/talep dengelerine göre değişkendir. Bugün alınan ücretleri, yarın alabilmenin garantisini kimse veremez.
Hangi okul Sorusu…
BU soruya şu okul veya bu okul diye cevap vermek yerine bir açıklama yapmak daha doğru olacaktır. Uçuş okulları size teorik anlatım ve yol göstericilik yaparlar.  Geri kalanı, sizin azminize, çalışmanıza ve yeteneğinize bağlıdır. Nasıl ki, eğitim hayatınız boyunca, sadece derslerde anlatılanlarla sınavlardan geçer not almak mümkün değil se, uçuş öğrenciliğinizde de aynı durum geçerlidir. Başarılı olabilmek için, çok çalışmak azmetmek ve bayağı fedakârlıklarda bulunmak zorundasınız.
Diğer bir husus ise uçuş eğitimlerinde yaşanabilecek sıkıntıları daha okula başlamadan tespit edebilmek gerekliliğidir.
Başlamayı düşündüğünüz okulun hava aracı sayısı, uçuş öğretmeni sayısı, uçuşlarını gerçekleştirdiği havalimanının, yılın kaç ayında uçuşa meteorolojik olarak elverişli olduğu, hava araçlarının bakımlı olup olmayışı sizler için tercih sebebi olmalıdır.
Ayrıca hiçbir havacılık okulu internetten veya broşürlerden araştırılmaz. Gidip yüz yüze görüşmeniz önemlidir. Size olan yaklaşımları, kararınızda etkili olacaktır.
Sizi ticari bir obje olarak mı yoksa gelecekteki meslektaş adayları olarak mı gördükleri önemlidir. Bunu siz hissedebilirsiniz. Çok övülen ve biz bir numarayız denen, bol reklamla öğrenci avına çıkmış olan, iş garantisi veren okullara daha temkinli yaklaşın. Çünkü iş garantisi diye bir şey yoktur.
Çünkü başarısızsanız sizi işten çıkarmanın bir dolu yolu vardır.
Şimdi içinizden diyeceksiniz ki: Tamam Sefa Bey, boş ver bunları okul ismi ver. Türkiye’de tabii ki çok ciddi ve beğendiğim pilot okulları var. Ancak benim hiçbir yazımda bir şirketi, kişileri veya okulu methettiğim görülmemiştir. Bu tür ticari söylemler bana yakışmaz. Siz yukarıda yazdıklarımı iyi okuduğunuzda ve sektöre en çok pilotu hangi okulun verdiğini gözlemlediğinizde bunu zaten bulacaksınızdır.
Size okullarını övenler yerine mesleğin artıları ve eksilerini iyi bir şekilde anlatanları tercih etmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki pilotluk mesleğinin artıları kadar eksileri de vardır. Sizlere bu eksileri en başından anlatmaları ileride yaşayabileceğiniz olumsuzlukları daha yolun başında görmeniz ve belki de vazgeçmenize neden olacaktır.
Unutmayın ki havacılık bir meslek değil sevdadır. Kuralları kanla yazılmıştır. Oyun değildir. Hava atmak için seçilecek meslek hiç değildir. Para ise bugün var olmasına rağmen, yarın belki de yok veya yetersiz olabilir. Çünkü her meslek gibi bunda da Arz/Talep dengeleri esastır. Havacılık ve bilhassa bu meslek sevda mesleğidir.
Ancak bu sevdaları sözde değil özde olanlar kanatlarını açıp semaya uçabilirler.   
 
 

Exit mobile version