Son dakika havacılık haberlerine göre, yıllarca MH370 gizemi araştırılıyor, 239 yolcusuyla Hint Okyanusu’nda parçalanan uçağın pilotu tarafından bilinçli bir şekilde rotadan çıkarıldığını belirlendi.
Birçok kez zikzak çizen ve radarların çalışmadığı saatler kollayan pilot, dikkatli bir şekilde ölüm rotasını planladı.
Yolcu uçağı 227 yolcusu ve 12 mürettebatıyla havalandı. İçerisinde 14 farklı ülkenin vatandaşı olan Boeing 777 tipi uçak, yaklaşık 40 dakika sonra radardan kayboldu.
8 Mart 2014’te Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere havalanan uçaktan, bir daha hiç kimse haber alamadı.
Hint Okyanusu’nun birçok kıyısında onlarca enkaz parçası bulundu ancak MH370 sefer sayılı uçağın gizemi uluslararası çabalara rağmen bir türlü çözülemedi.
Yaklaşık dört yıl boyunca Hint Okyanusu’nun neredeyse her noktası tarandı, 2018 yılında yayınlanan 450 sayfalık resmi rapor ise gizemin daha da büyümesine yol açtı.
Uçağın parçalanmış olabileceği ihtimali üzerinde duran uzmanlar, ancak aracın uçuş sırasında mı yoksa okyanus sularına çarparak mı parçalandığı konusunda kesin bir şey söyleyemedi.
Raporda uçağın neden gece yarısı aniden rota değiştirdiği ve saatlerce yeni rotasında yol aldığına dair mantıklı bir bilgi de yoktu. Sadece kanıt bulunmadığından bütün ihtimallerin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi.
Bu ihtimaller arasında uçağa dışarıdan müdahalede bulunulmuş olabileceği de yer aldı. Uçağın kaybolmasından yaklaşık sekiz yıl sonra yayınlanan bir kitap ise, uçağın lazer silahıyla vurulduğu yazılınca ortalık karıştı.
PİLOT BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ROTADAN SAPTI
2021’in başında yayınlanan kitap gizemi daha artırırken, bu kez bir uzay mühendisi olan Richard Godfrey yıllar süren araştırmasının sonunda MH370’nin pilotu Zahari Ahmet Şah’ın uçağın rotasını bilinçli bir şekilde değiştirdiğini söyledi.
MH370’in beklenmedik bir U dönüşü yaptığını ve Malakka Boğazı’nın üzerindeyken askeri radarlarda son kez göründüğünü aktaran Godfrey, elde edilen sinyallere dikkat çekiyor.
Uzman Godfrey’e göre, zayıf sinyalleri raporlayan global WSPR sistemi sayesinde kayıp uçağın son anları haritalandırılabilir. Kayıp uçağın pilotu Şah havacılık yönetiminin izin vermediği resmi olmayan bir rotayı tercih etti, radarlardan kaçınmak için de bir dizi dönüş gerçekleştirdi.
Uzay mühendisi Godfrey’e göre, MH370’in pilotu çok sayıda dönüşün yanı sıra hız değişikliğine de gitti, Hint Okyanusu üzerindeyken sekiz ayrı tuzak telinden geçti. Ayrıca radar sistemlerinin çalışmadığı saatlerden haberdardı ve yön değişikliklerini buna göre yaptı.
Uzay mühendisi Godfrey’e göre, MH370’in pilotu çok sayıda dönüşün yanı sıra hız değişikliğine de gitti, Hint Okyanusu üzerindeyken sekiz ayrı tuzak telinden geçti. Ayrıca radar sistemlerinin çalışmadığı saatlerden haberdardı ve yön değişikliklerini buna göre yaptı.
Pilot Şah’ın rotayı dikkatli bir şekilde planladığını bildiren Godfrey’in raporunda dikkat çeken bir başka nokta ise, WSPR verilerinin kokpitte kaydedilen seslerle eşleştirilmesi halinde uçağın tam konumunun bulunabileceği oldu.
Araştırmacı gazeteci Florence de Changy, ‘The Disappearing Act’ isimli kitabında uçağın Vietnam yakınlarındaki gizli bir operasyonda vurularak düşürüldüğünü yazdı. (milliyet)