Pilot Alımlarında Yaş Sınırı Değişti!

Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan kanun Hükmünde Kararname KHK kapsamında, mühendislik eğitiminin verildiği fakültelerden veya yüksekokullardan mezun olan ve subaylık için başvuran pilot adayları için yaş sınırı değiştirildi. Daha önce 27 olan yaş sınırı 32’ye çıkarıldı!
Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 676 sayılı kanun hükmünde kararnamede 14üncü maddenin A bendinde düzenleme yapıldı. Buna göre, pilot eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan, mühendislik eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olan ve subaylık için başvuruda bulunan pilot adaylarında yaş sınırı değiştirildi.
Daha önce 27 olarak belirlenen yaş sınırı, bu düzenleme ile 32’ye çıkarıldı. Böylece, müracat yapılan yılın Ocak ayı için 32 yaşını bitirmemiş olan adaylar, pilotluk için başvuurda bulunabilecek.
Pilotluk başvurusunda bulunan adaylardan, pilot eğitiminde başarısız olan adaylar için ise, subaylık şansı devam edecek. Buna göre, pilot eğitiminde başarısız olan adaylar, TSK’nın ihtiyacı bulunması halinde ve kanunda yer alan diğer şartları taşıyor olması halinde gerekli eğitimlerin tamamlanması sonrası diğer subaylık sınıflarına yerleştirilebilecek.
Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemede, yürürlüğe girdiği tarihten önce herhangi bir sebepten ötürü TSK’dan ayrılmış olan veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilen eski pilot subaylar ve ticari pilot lisansına ya da havayolu nakliye pilotu lisansına sahip bulunan ve en az 1000 saat uçuş yapmış olan diğer sınıflardaki subaylardan da istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi durumunda ilgili Kuvvet Komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanının onayıyla yeniden TSK’da pilot olarak görevlendirilebilecek.
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında ayrıca, yedinci hizmet yılını tamamlamış ve onuncu hizmet yılını bitirmemiş olan astsubaylara, kanunda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde bu maddenin yayımı tarihinden sonra yapılacak ilk astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavına başvuru hakkı tanınacak.
Milli Savunma Bakanlığı kadrosuna dahil 657 sayılı Kanun’a tabi personelden Bakanlığın özelliği ve hizmetin gerekli kıldığı şart ve vasıflar göz önüne alınarak Bakanlığa intibak edemedikleri üstlerince teklif edilenlerden Bakanlıkta oluşturulacak komisyona yaptırılacak tahkikat sonucuna göre Milli Savunma Bakanınca uygun görülenler, genel hükümlere göre merkezi yönetim bütçe kanununda öngörülen atama sınırlamalarına tabi olmadan Başbakanlık aracılığıyla başka bir kurum veya kuruluşa naklen atanacak.
Pilot, silah sistem subayı, seyrüsefer subayı, taktik koordine subayı, uçuş ekibi personeli, görev ekibi personeli, paraşütçü, denizaltıcı, ADS pilotu, dalgıç ve kurbağa adamlardan 23 yıl ve daha fazla uçuculuk, paraşütçülük, dalıcılık hizmet süresi olanlara 23. hizmet yılı karşılığında gösterilen oranda aylık tazminat ödenecek. Jet ve pervaneli pilotlarından 32 yıl ve daha fazla uçuş hizmet süresi olanlara ise tazminat oranı yüzde 680 olarak uygulanacak.
6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında harcırah alanlar hariç olmak üzere, TBMM kararlarına dayanılarak yabancı ülkelere birlik halinde veya münferiden gönderilen subay, astsubay, uzman Jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere (40.000), erbaş ve erlere ise (20.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık tutarı geçmemek üzere, fiilen sınır ötesinde icra edilen görev süresince damga vergisi dahil hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat ödenecek.
Ödenecek tazminatın tutarı, ödenme usul ve esasları ile hangi hallerde kesileceği Milli Savunma Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Başbakan onayı ile tespit edilecek.

Exit mobile version