PIA, IATA’nın IOSA güvenlik denetimini geçti

PIA-IATA-IOSA

Şimdi ABD’ye uçabilmesi için Pakistan Sivil Havacılığının ICAO’nun denetiminden geçmesi bekleniyor.

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD’ye uçuşların yeniden başlaması için IATA Operasyonel Güvenlik Denetimini olan  IOSA’dan geçti. Bununla birlikte, Pakistan Sivil Havacılık Otoritesinin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından denetlenmesini bekliyor.

Haziran 2020’nin sonlarında, PIA, Havacılık Bakanı Ghulam Sarwar Khan’ın bir parlamento oturumu sırasında pilotların % 30’unun (860 aktif pilotun) sahte lisansları üzerinde çalıştığını açıkladığında baskı altına girdi. Bakan, 22 Mayıs’ta Karaçi’de 98 kişinin hayatına mal olan uçak kazasından bir ay sonra bu konuda bir rapor yayınladı.

Bir dizi olayın ardından Pakistanlı havayolları , özellikle PIA, uluslararası kuruluşların incelemesine girdi. O zaman, PIA uçuşları Avrupa Birliği ve İngiltere’ye yasaklanırken, ABD kategorisini düşürdü.

PIA sözcüsü Abdullah Hafeez Khan, The Express Tribune’e verdiği demeçte, daha önce PIA’nın ABD’ye doğrudan uçuşlara başlamak için mücadele ettiğini, Ulaştırma Güvenliği İdaresi yetkililerinin İslamabad havaalanını birkaç kez ziyaret ettiğini söyledi. Bununla birlikte, bu olaylardan sonra ABD, çoğunlukla İngiltere olmak üzere üçüncü ülkeden gelen uçuşları da yasakladı.

Bu kısıtlamalardan sonra, uluslararası güveni yeniden kazanmak ve ardından batı rotalarındaki uçuşları yeniden başlatmak için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden IOSA emniyet denetimleri yaptırması talimatı verildi.

Son olarak, PIA tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, PIA’nın IOSA denetlemesi başarıyla tamamlandı, sertifikası 23 Haziran 2023’e kadar geçerli olmak üzere yenilendi.

Geçtiğimiz yıl, PIA iki doğrulama denetiminden geçmişti. Birincisi sınırlı kapsamdaydı ve ikincisi bir doğrulama denetimi, uçuş operasyonlarını, uçuş hizmetlerini, kalite güvencesini, güvenlik yönetimini, güvenlik hizmetlerini kapsayan tam kapsamlı bir denetimdi. Khan, mühendislik ve bakım, yer hizmetleri, uçuş sevkiyat ve kargo operasyonları da denetlendi dedi. Denetim bulguları, denetim kuruluşu tarafından kapatılmıştır.

PIA, sahte lisanslar nedeniyle, ulusal otorite PCAA, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından güvenlik standartları sertifikasyonunun ve kontrol ve dengelerinin uygun olup olmadığı belirlenecek ve denetimlerden başarılı olarak geçene kadar yasaklar sona ermeyecektir.

Exit mobile version