Pentagon’dan Kritik Adım: F-35, LRASM ile Güçlendi

Pentagon'dan Kritik Adım: F-35, LRASM ile Güçlendi

Pentagon, F-35 stealth savaş uçağının, AGM-158C Uzun Menzilli Gemisavar Füzesi (LRASM) taşıdığına dair ilk görüntüyü kamuoyuyla paylaştı. Bu gelişme, ABD’nin deniz kuvvetleri kapasitesini önemli ölçüde artıracak bir adım olarak değerlendiriliyor ve özellikle Çin’e karşı olası bir Güney Çin Denizi çatışmasında stratejik üstünlük sağlaması bekleniyor.

Söz konusu fotoğraf, 10 Eylül’de Maryland’deki NAS Patuxent River Üssü’nde gerçekleştirilen test uçuşuna ait. Görselde, ABD Donanması’na ait uçak gemisine iniş yapabilen F-35C tipi savaş uçağının kanat altında iki adet LRASM taşıdığı görülüyor. Bu gelişme, F-35’in halihazırda güçlü olan yeteneklerine deniz hedeflerine yönelik gelişmiş bir vurucu güç ekliyor.

Pentagon tarafından yapılan açıklamada, “Devam eden entegrasyon çalışmalarının bir parçası olarak, Pax River F-35 Entegre Test Ekibi, AGM-158C LRASM füzelerinin F-35’in dış silah istasyonlarına başarıyla yüklendiği test uçuşlarını gerçekleştirdi. Bu füze, yüksek tehdit oluşturan deniz hedeflerine karşı uzun menzilli ve gelişmiş bir gemisavar kabiliyeti sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

LRASM ile F-35: Yüksek Tehditlere Karşı Yeni Yetkinlikler

AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) füzesinin bir türevi olan LRASM, gelişmiş bir GPS destekli ataletsel navigasyon sistemi (INS) ve elektronik destek önlemleri (ESM) paketine sahip. Bu teknolojik üstünlük, füzenin hedefe ulaşmadan önce rota değiştirme kabiliyeti ve ani hava savunma tehditlerine karşı reaksiyon gösterme yeteneği sağlıyor.

Füze, hedefe yaklaştığında görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı sistemi ile hedefi sınıflandırıyor ve yüksek hassasiyetle vuruş gerçekleştiriyor. Bu özellikler, F-35’in deniz platformlarına karşı etkinliğini artırarak, özellikle Çin gibi yüksek tehdit seviyesine sahip deniz kuvvetlerine karşı ABD’nin hava gücüne stratejik bir avantaj sağlıyor.

Exit mobile version