Pentagon, Lazerle Güçlendirilmiş 'Yarasa Drone' Geliştirmek İstiyor

Dünyayı kasıp kavuran teknolojik felaket senaryolarından oluşan ‘Black Mirror’ dizisinin son sezon bölümündeki öngörü hayata geçecek gibi.

Pentagon, hayvanımsı dev savaş robotlarından sonra, şimdi de yarasa ve böcek gibi modellenmiş çok çevik silahlar geliştirmeye çalışıyor. Savunma Bakanlığı’nın DESI pilot programı, ‘bazı savunma zorlukların çözecek’ bir teklif çağrısı yaptı. Bu zorluklardan bir tanesi yüksek manevra kabiliyetlerinin geliştirilmesi olduğu belirtildi.


Defense One, yeni pilot programının, uçuş kontrolü ve karar verme yeteneği için daha gelişmiş algoritmalarla birlikte, yeni otonom uçuş teknolojileri oluşturmaya odaklandığını duyurdu. Yarasalar gibi hayvanlardan esinlenen uçaklar bu teknolojiyle geliştirilecek.

Duyuruda, “Yarasa ve uçan böcekler gibi çevik organizmalar üzerindeki biyolojik çalışma, çok sayıda serbestlik derecesine sahip sistemlerin karmaşık uçuş kinematiği ve çok fonksiyonlu uçuş yüzeyi malzemelerinin kullanımı hakkında yeni bilgiler verdi” dendi.

Açıklamda ayrıca “çevik organizmalar” ile ilgili çalışmaların ve teknolojinin diğer bileşenlerinde kaydedilen ilerlemenin, minyatür robot sistemlerinde de gerçek zamanlı otonomluk anlamına gelebileceği belirtildi ve “Bu ilerlemeler sonucunda, geleneksel dörtlü veya sabit kanatlı tasarımlara göre, manevra kabiliyeti, hayatta kalabilirlik ve gizlilik açısından önemli gelişmelere sahip olan otonom insansız hava araçları yaratma olanağı var.” dendi.


 
Çalışmalardaki nihai hedefin sınırlı insan müdahalesiyle ile çalışabilen insansız bir hava aracı yaratmak olduğu açık.
Black Mirror Season 4’ü aşırı derecede izliyorsanız, hayvanlardan esinlenilmiş otonom uçaklar fikriniz size tanıdık gelecektir. Konsept, 4. sezonun “Metalhead” isimli 5. bölümünde işlendi.


Bu bölüm, kıyamet sonrası bir atmosferde geçiyor; uçsuz bucaksız harap arazide insan ırkından hayatta kalanlar ‘köpekler’ denen hedeflerini amansızca avlayan karaya oturan uçaklardan saklanıyor. Onlara köpekler dense de, tasarımları ve hareketleri hamamböceğinden esinlenmiş gibi görünüyor.
İngiliz basınındaki habere göre, Defense One’ın biyolojik ilhamdan yola çıkan drone geliştirmeye yönelik ittifakı hakkındaki duyuru, DARPA’nın karadaki ve havadaki askeri birlikleri destekleyen robot sürüler yaratmak istediği anlamına geliyor. Hayatı taklit eden bir başka hayat türü olacak olmasıyla bu hedef de Blanck Mirror’ın 3. sezonunun ‘Milletin Nefreti’ isimli bölümündeki robot arı teknolojisine çok benzer.

Aslında hayvanlardan esinlenen robotlar yalnızca bilim kurgu veya teknolojik bir yenilik değil. Defense One’ın da belirttiği gibi, 1960’larda doğal biyolojiden esinlenerek bir robot kolu geliştirilmişti. 1990’larda ve 2000’lerde MIT, Harvard, Stanford ve Berkeley’deki araştırmacılar tarafından desteklenen başka gelişmeler de oldu. Asyalı araştırmacılar bu alanda büyük adımlar attılar. Çin’de son 10 yıldır robot balıklar var.
Doğal hayattan esinlenen ilk Savunma Bakanlığı robotu programı 2006’da başlatılmıştı. Bu robot ‘Spinybot’ olarak adlandırıldı ve yetenekli bir duvar tırmanıcısıydı.

Exit mobile version