Dünya havacılık sektörü, pandemi döneminde tarihte görülmemiş bir krizle karşı karşıya kaldı. Havayolları finansal zorlukları aşmak için çeşitli stratejilere başvururken, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, Pegasus’un bu süreçte nasıl ayakta kaldığını anlattı. Nane, “13 uçağımızı satarak ayakta kaldık, aksi halde 350 milyon dolar kredi almamız gerekecekti” dedi.
Aviation Connect Konferansı’nda konuşan Nane, sektörün pandemi sürecindeki zorluklarını ve Pegasus’un kriz stratejilerini paylaştı. Pegasus’un 2020 yılının başında yaptığı satışla pandemiye güçlü bir mali yapıyla girdiğini belirten Nane, “İyi zamanda herkes yanınızda, kötü zamanda ise yalnızsınız. Biz krize elimizde para ile girdik ve kriz sonunda da elimizde para ile çıktık” şeklinde konuştu.
Kriz Sonrası Dış Hatlara Yöneliş
Pandemi öncesi ve sonrası satış dağılımında büyük değişiklikler yaşandığını ifade eden Nane, “2018’de satışlarımızın %60’ı iç hat, %40’ı ise dış hattandı. 2024 yılı itibarıyla bu oranlar tersine döndü: Dış hat %85, iç hat %15 oldu. Dış hat satışlarımızın %70’i ise yurtdışından sağlanıyor” dedi.
Pegasus’un filosunda yer alan 70 uçak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli operasyon yaparken, Antalya 17 uçak ile ikinci ana merkez olarak öne çıkıyor. Pegasus ayrıca Ankara Esenboğa, Adana ve Ercan Havalimanı gibi farklı havalimanlarını da kullanıyor.
53 Ülke Operasyonu, 4 Kişilik Ekip
Pegasus, günümüzde 53 ülkeye uçuş gerçekleştiriyor. Bu geniş operasyonu yönetmenin zorluğuna dikkat çeken Mehmet Nane, “Genel müdürlüğümüzde sadece 4 personelimiz 53 ülkedeki uçuşları yönetiyor. Yurtdışındaki operasyonlarımızı ise yer hizmetleri şirketleri ile organize ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bu strateji, Pegasus’a maliyet avantajı sağlarken, operasyonel verimliliği de artırıyor.
Airbus A321XLR Modeli Pegasus’un Planları Arasında Değil
Nane’ye, Airbus’ın uzun menzil uçuşlarına olanak sağlayan A321XLR modelini almayı düşünüp düşünmedikleri soruldu. Pegasus’un uçuş ağını ve filosunu göz önünde bulunduran Nane, “Bu model bize yaklaşık 2 saat ek uçuş süresi kazandırıyor. Ancak İstanbul Sabiha Gökçen çıkışlı olarak uçtuğumuz en uzun hatlar Edinburg, Almati ve St. Petersburg. Ek 2 saat bize yeni pek fazla nokta eklemiyor. Bu yüzden A321XLR modelini düşünmüyoruz” yanıtını verdi.
Pegasus Havayolları 2023 yılı itibarıyla filosuna 16 yeni uçak ekleyerek, operasyonel kapasitesini artırmayı sürdürüyor. (tolgaozbek)