PEGAS Touristik: Rusya’da Erken Rezervasyon Dönemi Başarılı Geçti

PEGAS Touristik: Rusya’da Erken Rezervasyon Dönemi Başarılı Geçti

PEGAS Touristik Rusya ve BDT Koordinatörü Orhan Sancar, Rusya’da ocak, şubat ve mart aylarında gerçekleştirilen erken rezervasyon döneminin başarılı geçtiğini belirtti. Sancar, otellerin geçen yıla kıyasla yüzde 10-15 daha fazla indirim yaptığını ve bu indirimlerin tur operatörlerinin satışlarını artırdığını söyledi. “Geçen yıl yüzde 30 erken rezervasyon indirimi veren tesis bu yıl yüzde 40-45 indirim yaptı. Dolayısıyla ilk 4 ayı iyi atlattık. Bu sene PEGAS olarak Rusya ve BDT pazarlarından getirmeyi planladığımız 1 milyon civarı yolcunun 400-450 binini Mayıs ayı itibariyle garantiledik,” dedi.

Koltuk ve Yolcu Garantisi Sağlanıyor

Tur operatörlerinin, Rusya ve BDT pazarlarında yaptıkları ilk yüzde 50’lik dilimde kâr etmekten ziyade koltuk ve doluluk garantisi sağladığını belirten Sancar, “Başa baş da çıksak otelcilerle konuşuyor, çoğu zaman bir orta yol buluyoruz. Otel partnerlerimiz de bu konuda anlayış gösteriyorlar, satışlarda da karlılık sağlamaya çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.

Koltuk Kapasitesi ve Satış Stratejisi

Rusya’dan Türkiye’ye bu yıl 6 milyon koltuk planlandığını anlatan Sancar, “Ancak bunun 4,5-5 milyon civarında gerçekleşeceğini öngörüyorum. Eğer tur operatörleri koltuk kapasitesini 5 milyon seviyesine çekerlerse bundan sonraki dönemde iyi ve karlı satışlar olur,” dedi. Sancar, Moskova-Antalya uçak biletinin son dakikada 200 euroya düşmesini önlemek için kapasite planlamasının önemine dikkat çekti.

Mısır’ın Rekabeti ve Hava Yolu Şirketlerinin Durumu

Mısır’ın, Rusya pazarını ciddi şekilde zorladığını belirten Sancar, “Mısırlı hava yolu şirketleri, Batılı devletlerin Rus havacılık sektörüne uyguladığı yaptırımların dışında kaldığı için Rusya-Mısır arasındaki uçuşları daha kısa sürede gerçekleştiriyorlar,” dedi. Aynı durumun Türkiye’deki hava yolu şirketleri için de geçerli olduğunu belirten Sancar, THY’nin Moskova’dan Antalya’ya 3 saatte giderken, Avrupa hava sahasını kullanamayan Aeroflot’un 4,5 saatte gittiğini ifade etti. Mısırlı hava yollarının Rusya’ya daha fazla uçuş düzenlemeye başladığını ve bu durumun tur operatörlerine avantaj sağladığını ekledi.

Rus Menşeili Operatörlere Sağlanan Ayrıcalıklar

Sancar, Rusya’da devlet tarafından desteklenen bazı tur operatörlerinin Türkiye destinasyonunda rekabeti zorladığını söyledi. Bu operatörlere Pobeda ve Rossiya gibi hava yolu şirketlerinden uygun fiyata kapasite ayarlandığını belirten Sancar, “Rus hava yolu şirketlerinin bu ülkelere uçacak fazla uçağı ve kapasitesi olmamasına rağmen bu durum yaşanıyor,” dedi. Rusya’daki Türk operatörlerin ise fiyatları çok fazla düşürmemeye çalıştığını ifade etti.

Yatay Büyüme ve Alternatif Stratejiler

Sancar, Rusya’daki tur operatörlerinin destinasyonlardaki hava yolu şirketleri ile anlaşarak yatay büyüme yoluna gidebileceğini anlattı. “Rus hava yolu şirketleri ile uçamayan operatörler, yerel hava yolu şirketleri ile anlaşmalar yaparak yolcu taşıma yoluna gidecek. Çünkü Tayland, Vietnam, Mısır ve Çin gibi ülkelerin hava yolu şirketleri yaptırım kapsamında değil,” dedi.

Afrika Turizm Forumu Değerlendirmesi

Afrika Turizm Forumu ile ilgili değerlendirme yapan Sancar, “Şarm El-Şeyh şehrinde böylesine yoğun ve geniş katılımlı bir foruma ilk defa tanıklık ediyoruz. Mısır hükümeti buraya çok önem veriyor. Kriz döneminden nasıl çıkarız ya da mevcut krizleri nasıl aşarız diye hemen harekete geçiyorlar,” şeklinde konuştu. Sancar, forumun başarılı olduğunu ve bu tür etkinliklerin uzun vadede başarılı olacağına inandığını belirtti. (turizmguncel)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir