PAPAZ DA GİTTİ KALDIK BAŞ BAŞA…

Değerli okurlar, ekonomik krizin etkileri devam ediyor. Papaz da gitti, kaldık başbaşa… “Krizin sebebi papazdır.” diyenler, bakalım bundan sonraki muhtemel olumsuzlukları nasıl yorumlayacaklar, cidden merak ediyorum. Papazın ülkesine döneceğini son 15 gündür tahmin ederek satın alan piyasada dolar 6 TL, euro ise 7 TL’ye indi. Sevinçten havalara zıplayacağız neredeyse…Yahu birader 2 Ocak günü dolar 3.77 TL, bugün kaç? 5.87 TL… Artış ne kadar? % 56…Euro ise 4.54 iken bugün 6.76 olmuş. Artış % 49… Cebimizdeki paranın yarısı 9 ay 10 günde buhar olmuş. Haaa, sevinenlerin gerekçesi belki farklıdır. Belki de “iyi ki % 80 değer kaybetmedi paramız.” diye seviniyorlardır.

Krizin ne kadar süreceği konusunda rivayet muhtelif… Bir yıl sürer diyen de var, en az birkaç yıl etkilerini gösterecek diyen de… Alınan önlemlere bakıldığında öyle üç beş ay içinde geçiştirilecek gibi görünmüyor. Çok sayıda önlem açıklandı. Bunlardan biri de Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı. Ağustos’tan bugüne kadar ürettiği mal ve hizmetlere % 60 – % 70 zam yapan firmalar, Aralık sonuna kadar % 10 indirim yapacaklarmış ! Böylece enflasyonun yıl sonunda % 20 civarında çıkması sağlanacak. Bu neden önemli? 2018 enflasyonu kaç ise, çalışan ve emeklilerin 2019 yılı ücretleri bu rakam esas alınarak belirlenecek? THY’de ise Toplu Sözleşme var…2018 TÜFE’sinin dikkate alınarak imzalanacağı bir sözleşme, bu temel üzerine kurulacak ve tam 3 yıl geçerli olacak… Peki sonra ne olacak? % 10 indirim yapanlar Ocak 2019’da en az % 10 bindirim yapacaklar. Unutmadan, bu indirimi yapan firmalardan biri de AtlasGlobal oldu. Üstelik % 10 kesmemiş olacak ki, % 20 indirim yapacağını açıkladı. THY geri durur mu? Bir gün sonra bayrak taşıyıcımız da açıklama yaptı ve % 10 indirim uygulayacağını ilan etti. Üşenmedim, inceledim. İndirim sadece Türkiye çıkışlı dış hat ve iç hatlarda geçerliymiş. Vergi ve harçlar üzerinden indirim yapılmayacakmış. Geldik zurnanın zırt dediği yere ! Bu indirim diğer kampanyalarla birleştirilemez imiş… Bu son cümle dikkatimi çekti. Sisteme girdim. İstanbul-Zagreb-İstanbul ücretlerine baktım. Gidiş ve dönüş tarihleri aynı olan 2 uçuş seçtim. Birinci uçuş promosyonsuz 3.342 TL… Vergi ve harç toplamı olan 932 TL’yi düşünce geriye kalıyor 2410 TL… İndirim bu rakamdan yapılıyor. 241 TL’yi indirince toplam ücret 3.101 TL olarak hesaplanıyor. Tüm ücrete oranladığınızda indirim % 7ye iniyor… Yani % 10 indirim lafın gelişi…

Bitmedi, aynı gün başka saatlerde bir de promosyon ücreti var. Haliyle bu ücret Enflasyonla Topyekun Mücadeleye dahil değil ! Peki, bu promosyonlu bilet ne kadar? Herşey dahil 1.563 TL… Şaka gibi değil mi? Aynı gün Zagreb’e birkaç saat önce veya sonra giderseniz indirimsiz promosyon bileti, % 10 indirimli biletin neredeyse yarısına alabiliyorsunuz. İç hatlarda durum nasıl diye baktım. İndirim % 10 değil % 7.7… Meşhur Zafer Havalimanına 109.99 TL’ye bilet aldığınızda vergi hariç kalan 85 TL üzerinden % 10 indirim yapıldığında gerçek indirim % 7.7 oranına düşüyor. Unutmadan bu hesaplama yapılırken Biletleme Ücretlerine de % 10 indirim uygulanacağı düşünülmüştür. Biletleme ücreti ya da eski adıyla Acente Komisyonu üzerinden yapılan bu indirim konusunda acentaların rızası var mıdır acaba? TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya’nın da Enflasyonla Topyekun Mücadele Programının açıklandığı toplantıda hazır bulunması bu rızanın verildiğini gösterir mi, bilemem… Haa bu arada aklımdayken yazayım. Ekim, Kasım, Aralık ayları havacılıkta düşük sezon olarak tanımlanan bir dönemin içindedir. Yani zaten yolcu azdır, havayolları da bu dönemde biletlerini alabildiğince düşürürler. Zamanlama güzel olmuş yani… Eğrisi doğrusuna denk gelmiş… Zaten indirim yapacak olan havayollarımız “Biz de varız.” diyerek enflasyonla mücadeleye katkı sunan fedakar şirketler görüntüsü vermişler. Tebrikler ! Bakalım kriz önümüzdeki yaz aylarında da devam ederse aynı indirim anlayışı sürecek mi? Bu arada TÜİK’in 2018 yılı için yaptığı hesaplamayı da es geçmeyelim. TÜİK’e göre 2017 Eylül’den bu yana uçak biletlerine % 192 zam yapılmış. Petrol fiyatları ise 70-80 dolar arasında gidip gelmiş. Eylül 2017’ye göre (57 dolar) artış taş çatlasa % 40 olmuş…Bu % 192  neyin zammı beyler? Salçaya önce % 80 zam yapıp sonra % 10 indirim kampanyasına katılanlardan ne farkınız kaldı Allah aşkına?

TALPA’DAN GENEL KURUL FİYASKOSU

Geçtiğimiz hafta TALPA’nın Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı. Tüzüğü hallaç pamuğu gibi atmaya niyetli TALPA yönetiminin girişimi tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Toplantının ertesi günü Genel Kurula katılan bir arkadaşla görüştüm. Neler olduğunu sorduğumda “Sefa İnan’ın yazısını oku, katılmış kadar olursun.” dedi. Böylece benim gibi Genel Kurula gidemeyenler Sefa beyin yazısından ne olup bittiğini öğrendik. Gerçekten de, tam bir skandal. Bir Genel Kurulu bile sonuçlandıramamışlar. Maddelerin bir kısmı görüşülmüş, bir kısmı görüşülmeden toplantıya son verilmiş. Yani işler karman çorman olmuş. Zaten o garip tüzük tablosu ile yaptıysanız Genel Kurulu bu sonuç kaçınılmazdı. Ayrıca, bu nasıl bir iştir anlamadım. Şunun şurasında Olağan Genel Kurula 3 ay kalmış. Bu neyin telaşı beyler? Kabul edilmeyen maddelere baktım. İyi ki bunlar geçmemiş, dedim kendi kendime. Neymiş, PPL sahibi pilotları üye yapacaklarmış. Yahu arkadaş, adam bu işi meslek olarak seçmişse CPL ve ATPL’ini de alır, ekmeğini kazanmaya başlar. Adamın 20 yıldır PPL’i varsa hele bir de özel uçağı varsa bu adam havacılığı hobi olarak yapıyor demektir. Bunların dernekte ne işi var? Adam işadamı; para var, uçak var, PPL var, gelip Havayolu Pilotları Derneğine üye olacak. Bu arkadaşlar yarın dernekte çoğunluğu ele geçirirse bu dernek bir çeşit TÜSİAD olmaz mı? Adını da TÜSHİAD (Türkiye Sivil Havacı İşadamları Derneği) yaparlar, olur biter… Yabancı pilotlar desen aynı… Ne işi var lejyoner yabancının TÜRKİYE Havayolu Pilotları Derneğinde? Bu maddelere direnerek reddedilmesini sağlayan sağduyu sahibi üyeleri kutluyorum.

ÇARKÇI KAPTANA NİYE SALLADINIZ?

Anlatanların yalancısıyım. Genel Kurula katılan İskender Çarkçı kaptana karşı yapılan davranışlar ise gerçekten üzücü. Yahu arkadaşlar, beğenirsiniz beğenmezsiniz Çarkçı kaptan bir sendikanın Genel Başkanı. Üstelik birçoğunuz da bu sendikanın üyesisiniz. Yakışıyor mu, çoğunuzun hocalığını yapmış, Tip Müdürlüğünüzü yapmış, belki birkaçınızı ipten almış duayen bir kaptana sataşmak, bağırmak? Bu meslek ne ara bu hale geldi? Nerede kaldı saygı? Geçen seçimde “aman abi, yaman abi” diyerek oy istediğiniz kıdemli kaptanlara karşı böyle bir davranış yakıştı mı size? Bu koltuğa yapışmak ve koltuğu korumak için bu gayret, bu öfke niye? Bu koltuğa bedava görev yapacağınızı, beş kuruş almadan gönüllü olarak hizmet vereceğinizi bilerek gelmediniz mi? Kafanıza “aday ol” diye silah mı dayadılar? Sonra, ne var o koltukta bizim bilmediğimiz? Haa, kulağımıza gelen bazı bilgiler var. Ama doğrulatmadan yazmak bana da airlinehaber’e de yakışmaz..

YENİ HAVALİMANI SATIŞA AÇILDI…

Geçen hafta, 3. Havalimanının 29 Ekim’de açılacağından kimsenin haberinin olmadığını yazdık. THY’miz hemen harekete geçmiş, satışa açmış yeni havalimanını. Ama sadece Ankara, KKTC ve Bakü ile sınırlı galiba ! 29 Kasım İstanbul-İzmir ve 18 Aralık İzmir İstanbul uçuşlarında İstanbul için Atatürk Havalimanı veriliyor hala…

Exit mobile version