Pakistan PIA çalışan sayısını yarı yarıya azaltacak

pıa

Pakistan International Airlines (PIA), yeniden yapılanma planının bir parçası olarak çalışan sayısını yarı yarıya düşürmek istiyor. Değişiklikler ayrıca, PIA’nın kârsız rotaları kestiğini, filo genişlemesini sınırlandırdığını ve hatta muhtemelen dışarıdan yönetimi de içerecek. Geçtiğimiz yıl, önemli Pazar kayıpları ve güvenlik yasakları nedeniyle bayrak taşıyıcı için zor geçti.

Bloomberg’e göre Pakistan’ın hükümeti, zor durumdaki havayolu için iddialı bir geri dönüş planını onayladı. Plan, PIA’nın şu anda çalışan 14.000 personel sayısını yarı yarıya azaltmasını öngörüyor. Geçen yıl yaklaşık 2.000 çalışan zaten gönüllü işten çıkarma paketleri ile işten ayrılmışlardı.

Havayolu, personel maliyetlerini azaltmanın yanı sıra operasyonel olarak kapsamlı değişiklikler yapmayı da planlıyor. Filo açısından havayolu, gelecekte de 30 uçağın altında tutmayı planlıyor. Planespotters.net’e göre PIA şu anda 12 adet Boeing 777, 11 adet  Airbus A320 ve 4 adet ATR’den oluşan 27 uçak işletiyor.

Plana göre havayolunun daha fazla genişlemeyeceği anlamına geliyor. Bununla birlikte, gelecekte yakıt tasarruflu uçaklara geçiş önerildi. PIA filosunun ortalama yaşı şu anda 14,7 yıl ve hızla yaşlanmaktadır.

Kayıpları azaltmanın bir parçası olarak, taşıyıcı aynı zamanda bazı uzun mesafeli rotaları da kesmekte. PIA artık Manila ve Tokyo’ya hizmet vermeyecek ve önümüzdeki aylarda daha fazla rotayı durdurabilir.

Başbakan danışmanı Ishrat Hussain’e göre hükümetin “Emirates, Etihad veya Katar gibi olmak için görkemli bir planı” yok. Bunun yerine amaç maliyetleri düşürerek ve verimliliğe odaklanarak PIA’yı 2023 yılına kadar kârlı bir havayolu haline getirmektir.

Bununla birlikte, değişiklikler PIA’yı gelecekte daha küçük hale getirmekle bitmiyor. Hükümet ayrıca yönetime dışarıdan yabamcı yönetim ekibi sağlamayı da düşünüyor. Ek olarak, bilanço düzeldiğinde ve zararlar ortadan kalktığında havayolunun % 26’sı satışa çıkabilir.

Yemek ve mühendislik gibi temel olmayan operasyonlar da dışarıdan temin edilecek ve New York’taki Roosevelt Hotel gibi mülkiyet varlıkları gözden geçirilecek. Genel olarak, taşıyıcı, varlığını canlandırmak  için kapsamlı değişiklikler planlıyor.

Bu, PIA için bir yeniden yapılandırma planının önerildiği ilk sefer değil. Önceki girişimler çalışanların protestolarına ve siyasi baskıya maruz kaldı ve çok az uygulanabildi. Bununla birlikte, geçen yıl 220 milyon dolarlık bir kayıp, ayakta kalmaya yönelik bir dizi hükümet kurtarma paketinin tümü, havayolunun üzerindeki baskısını artırdı .

Önümüzdeki aylarda bu yeniden yapılanma planının uygulanıp uygulanmayacağını göreceğiz. Her şey yolunda giderse, yeni PIA önümüzdeki birkaç yıl içinde daha küçük ve kârlı olabilir.

Exit mobile version