Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangımız yok” dedi. Pakdemirli, Yunanistan’ın uçak talebinde bulunduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın felaketi ile ilgili olarak, “Şu anda yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangınımız yok” dedi. Yunanistan’da çıkan yangınların ardından Yunanistan’ın uçak talebinde bulunduğunu söyleyen Pakdemirli, “Bizdeki yangınların hafiflemesiyle beraber eğer sağlayabileceksek bunu da Yunanistan’a sağlıyor olacağız” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Marmaris Öğretmenevi’nde yangınlarla ilgili açıklamalar yaptı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarının 12. gününde 240 orman yangınından 235’inin kontrol altına alındığını duyurdu. Buna göre; Muğla’nın Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yatağan ve Karaköy ilçelerindeki yangınlar sürüyor.
Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada, Isparta Sütçüler yangınını kontrol altına aldıklarını, Antalya’nın Kaş ilçesi, Hatay’ın İskenderun ile İzmir’in Urla ve Torbalı ilçeleri ve Manisa Gördes yangınları ile Dalaman Havalimanı’nı tehdit eden ve Datça’da çıkan yangınların gün içinde kontrol altına alındığını söyledi.
Toplamda 163 kırsal yangına müdahale ettiklerini belirten Pakdemirli, “Devam eden yangınlarda 15 uçak, 9 İHA, 1 insansız hava helikopteri, 64 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve 5 bin 250 personelle yangınları kontrol etmeye devam ediyoruz. Bugün itibarıyla 89 hava aracının günlük koordinasyonunu yapmak durumunda kalıyoruz. Zor bir operasyon” diye konuştu.
Pakdemirli’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
ÇİN’E ORMANLARINA SIÇRADI: “Filomuza dışarıdan gelen iki uçak, Yunanistan ve AB’deki yangınların ciddiyetinden dolayı ayrıldı. Yunanistan’ın uçak talebi var. Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bizdeki yangınların hafiflemesiyle beraber eğer sağlayabileceksek bunu da Yunanistan’a sağlıyor olacağız. Yatağan ilçesindeki orman yangını rüzgarın sert esmesiyle birlikte Çine ormanlarına sıçradı.
SANTRALLE İLGİLİ RİSKLER AZALIYOR: Muğla’da şu ana kadar 10 bin 400’e yakın sorti yapıldı, 180 bin ton su atıldı. Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Milas’taki yangın henüz kontrol atlında değil ama özellikle termik santralle ilgili riskler de azalıyor. Kavalıkdere, Köyceğiz yangınları devam ediyor ama hepsinde olumlu gidişat var.
10 JANDARMA HELİKOPTERİ KATILDI: Şu anda yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangımız yok. 10 jandarma helikopteri çok kısa bir süre içinde bambi takarak su atmaya bizlere katıldı. 6 ilde 22 ilçe, 172 köyde 7 bin 220 çiftçinin hasar tespiti yapıldı. Muğla’da 16 orman yangını meydana geldi. 6 uçak, 39 helikopter, 630 arazöz, 128 iş makinesi ve 3 bin 600 personel görev yaptı.
HASAR TESBİTİ BİTTİ, ÖDEMELERİ YAPACAĞIZ: Adana, Antalya ve Mersin’de hayvansal üretim kapsamındaki hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarına işaret eden Pakdemirli, bunlarla ilgili tam bir şekilde ödemeleri yapacaklarını, diğer illerdeki hayvanların geçici barınma alanlarındaki çalışmaları tamamlandığında teslimatının yapılacağını bildirdi.
Yangından zarar gören vatandaşların tüm projelerini, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projeleri kapsamında kabul edeceklerini belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: “Afet görmüş illerden gelecek tüm projelere ayrımcılık yapıp bunların hepsini kabul edeceğiz. Orman köylerindeki vatandaşların tüm hayvan taleplerini de karşılıyor olacağız. Muğla’da zarar tespit çalışmaları yangının devam etmediği yerlerde başladı, bir çoğunda bitti. Yanan yerlerde ekim ve kasımda ilk yağmurla beraber, Geleceğe Nefes Kampanyası ile 252 milyon yani 84 milyon vatandaş için 3’er tane fidan dikeceğiz. Yangınlar soğutulduktan sonra yanan odunlar sahadan çıkartılacak. Detaylı bir arazi etüdü ve ağaçlandırma projeleri yapılacak. Nasıl yeşillendirileceğine dair çalıştay yapacağız. Bunu da hemen yapacağız. Milletimizle buna karar vereceğiz. En kısa sürede buraların yeşil örtüye kavuşmasını sağlayacağız.”
HASAR 102 MİLYON TL: “Şu ana kadar Adana, Aydın, Osmaniye, Antalya, Muğla ve Mersin’de toplam 6 ilde 22 ilçe, 172 köyde 7 bin 320 çiftçinin hasar tespiti yapıldı. 51 bin 770 dekar ekili dikili alan 670 dekar sera, 4 bin büyükbaş, 4 bin 204 küçükbaş, 5 bin 475 arılı kovan, 28 bin 762 kanatlı hayvan, 6 bin 570 alet makine, 2 bin 549 ton depolu ürünler, 1840 tarımsal yapının zarar gördüğü tespit edilmiştir. TARSİM’in yangınlarda 102 milyon 464 taleple hasar beyanı var. Hasar tespit çalışmaları biter bitmez de en kısa sürede bunların ödemeleri yapılacak. TARSİM sigortasıyla alakalı bir hafta içerisinde tüm ödemeleri gerçekleştireceğiz. Bugün itibarıyla Antalya’ya 9 milyon lira daha para gönderdik.
AĞAÇLANDIRILACAK: Yanan yerlerin başka maksatla kullanılması söz konusu değil, buralar yeniden ağaçlandırılacak.
İŞÇİLER UÇURUMDAN YUVARLANDI: 2 işçi, soğutma çalışmaları sırasında uçurumdan yuvarlandı. Helikopterle hastaneye kaldırıldılar. Hayati tehlikeleri yok.
SEZON BİTİMİNE KADAR UĞRAŞACAĞIZ: Dünyanın en güçlü ülkesi olabilirsiniz ama 15 ülkeyle savaşamazsınız. Biz aslında son günlerde bunu yaşadık ama son günlerde hızlı bir şekilde bu noktaya geldik. Bundan sonra inşallah tabii ki hiç yangın çıkmasın isteriz. Ama sezon bitimine kadar bu yangınlarla uğraşıyor olacağız.
ZOR BİR İŞ: Son 2 yılda toplam 5 büyük yangın yaşayan Türkiye, son 12 günde 16 büyük yangınla karşı karşıya kaldı. Büyük yangınları kısa sürede kontrol altına almak zor bir iş.”
‘ENVANTERİMİZDE TARIM BAKANI VAR MI MERAK EDİYORUM’
Bekir Pakdemirli 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok” ifadelerini kullanmıştı. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, Bakan Pakdemirli’nin iki farklı konuşmasında söylediği, “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok” ve “Yunanistan’ın uçak talebi var, değerlendirmeye çalışıyoruz” sözlerini, “Envanterimizde Tarım ve Orman Bakanı var mı merak ediyorum?” yorumu ile paylaştı. (gazeteduvar)