Özçelik İş’ten Flaş Açıklama!

özcelik-is-aciklama

 

Özçelik İŞ sendikası ve THY Teknik arasında yapılan görüşmeler sonucunda Özçelik İş üyelerine açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklamalarda arabulucu huzurunda işverenin ücretlerle ilgili yapmış olduğu bir teklif bulunduğunu, bu teklifin sonrasında işverenle bugün tekrar görüşme gerçekleştirildi ve bugün gelinen son noktada ise işverenin en son yapabileceği buradan sonra hiç bir adım atamayacaklarını beyan ettikleri teklifi paylaşıldı.

İşte O Açıklama;

Kıymetli Üyelerimiz;

THY Teknik A.Ş. işvereni ile hepinizin bildiği üzere uzun süredir 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için bir çok görüşme gerçekleştirdik. Sizlere daha önce bildirdiğimiz Arabulucu huzurunda işverenin ücretlerle ilgili yapmış olduğu bir teklif mevcuttu. Bu teklifin sonrasında işverenle bugün tekrar görüşme gerçekleştirildi ve bugün gelinen son noktada ise işverenin en son yapabileceği buradan sonra hiç bir adım atamayacaklarını beyan ettikleri teklifi sizlerle paylaşmak istedik.

Biz 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesine başlamadan, taslak hazırlama sürecinde sizlere bir söz verdik. Dedik ki; Toplu Sözleşme sürecini sizlerle birlikte yürüteceğiz ve sizlerle birlikte karar vereceğiz. Bu sözümüze istinaden, nasıl ki 7. Dönem Toplu İş Sözleşme taslağını sizlerden gelen bilgiler doğrultusunda hazırladıysak, aynı şeffaf politikayla her Toplu Sözleşme görüşmemizin neticesini, mutabık kalınan maddeleri Toplu Sözleşme Masasından kalkmadan sahaya yani sizlere mail yoluyla bildirdik. Sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve kur farkından dolayı Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubelerle Genel Merkez bir araya gelerek teklifimizi revize ettik ve Arabulucu huzurunda resmi teklifimizi ilettik ve bunu da sizlerle paylaştık. Bugünde yine verdiğimiz sözü tutarak, son noktasına geldiğine inandığımız 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesine karar verme doğrultusunda sizlerin görüşlerine bağlı olarak hareket edeceğiz. Bu nedenle gelinen en son noktayı sizlerle paylaşarak bir karar vermemiz gerekiyor.

Çoğunluk noktasında; imzalanması yönünde olursa 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sizlerden aldığımız yetki doğrultusunda imzalanacaktır. İmzalanmaması seçeneği önde olursa yasal süreci sizlerle şimdiden paylaşmak durumundayız ;

İmzalanmaması kararı çıkması halinde sendikanın grev kararı alması gerekmektedir. Grev kararı alınması halinde çalışanların en az %25’inin talep etmesi durumunda grev oylaması yapılması gerekir. Bu durumda oylama sonucuna göre hareket edilir. Grev oylaması talep edilmez ise grev kararı geçerlidir ve greve çıkmak mecburidir.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı, grevi genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte değerlendirir ise grevi erteleyebilir. Grevin bu şekilde ertelenmesi halinde veya grev oylamasında greve hayır çıkması durumunda Toplu İş Sözleşmesi Yüksek Hakem Kuruluna gider. Toplu İş Sözleşmesinin uyuşmazlık maddelerini ve ücret maddelerini Yüksek Hakem Kurulu bağıtlar. Yüksek Hakem Kurulu kararı kesindir, herkesi bağlamaktadır, değiştirilemez itiraz edilemez.

İŞVERENİN TEKLİFİ;

1. DÖNEM 6 AY İÇİN: Enflasyon ( Daha önce ödenen %8.45 )

2. DÖNEM 6 AY İÇİN: Enflasyon + %60
( 3 ocak 2022’de açıklanacak olan ve beklenen enflasyon: %15-%18 arası )
Yani 1 Ocak 2022’den itibaren maaşlara yansıyacak ve 8 Şubatta yatacak ücret şu an ki mevcut ücretlerinizin üzerine % 75 – % 78 zam oranı uygulanması.

3. DÖNEM 6 AY İÇİN: Enflasyon + %5
% 75 – % 78 arttırılmış ücretlere 1 Temmuz 2022’den itibaren Enflasyon + %5 zam uygulanması.
( Son 6 aylık enflasyonlar baz alındığında %12-%15 arası bir enflasyon hesaplanmakta 8 Ağustos’da maaşlarınıza yansıyacak oran, %75-%78 zam’lı maaşlara %17-%20 oranında daha zam yapılması olacaktır. )

4. DÖNEM 6 AY İÇİN: Enflasyon + 1

5. DÖNEM 6 AY İÇİN: Enflasyon + 1
Toplu sözleşmenin 2.5 yıllık yapılması hususu, Thy A.O’da ki yetkili sendika ile her dönem yaşanan dönem farkının kapatılması ve bundan sonraki sözleşmelerde bu ve buna benzer sorunlar yaşanmaması aynı dönemde sözleşme sürecinin yürütülmesi içindir.

Özetleyecek olursak; şu an 10.000 tl alan bir çalışan;
1 Ocak 2022’den itibaren; 8 Şubat 2022’de yatacak maaşlarda; min. 17.500 tl,
10.000 x 1.75 = 17.500 tl

1 Temmuz 2022’den itibaren; 8 Ağustos 2022’de yatacak maaşlarda min. 20.475 tl alacaktır.
17.500 x ( Enf+5 ) = 17.500 x 1.17 = 20.475 tl
( Yani 6 ay içerisinde min. Yüzde 104,75 tl zam uygulaması tüm iş gruplarına uygulanması teklifi mevcuttur. )

İMZA PARASI: 8 Ocak’da 1 brüt maaş 31 Aralık 2021’de ki maaşlar üzerinden yatırılacaktır.
8 Şubat’da 1 brüt maaş 1 Ocak 2022’den itibaren uygulanacak min. %75 zamlı maaş üzerinden yatırılması teklifi mevcuttur.

Kıymetli üyelerimiz işverenin bu teklifi 31.12.2021 saat 16.00’ya kadar geçerlidir. Bu nedenle yarın saat 13.00’e kadar Avrupa ve Anadolu Havacılık şubelerin mail adreslerine çok kısa ve net dönüşlerinizi bekliyoruz.

Exit mobile version