ORTA DOĞU’YU SALGIN SONRASI “PİLOT KITLIĞI” BEKLİYOR

orta-dogu-pilot

Küresel havacılık sektörü koronavirüs salgınının etkileriyle boğuşmaya devam ederken, salgın sonrası ciddi bir pilot açığı ile karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapılıyor.

Danışmanlık şirketi Oliver Wyman, ücretsiz izinler, emeklilik ve işten ayrılmaların havayolu devlerine bile ciddi zorluklar yaşatacağını belirtirken, 2025 yılına kadar 34 bin ila 50 bin arası pilot açığı yaşanacağını tahmin ediyor.

Oliver Wyman’a göre özellikle Orta Doğu’daki havayolları, “bugünden harekete geçmezlerse” Covid-19 sonrası kaçınılmaz bir “pilot kıtlığı” yaşayacak.

Yönetim danışmanlık şirketinin yayımladığı son raporda, bölgedeki pilot açığının bu yılın sonundan başlayarak kendini hissettireceği, 2029’a kadar ise durumun giderek kötüleşeceği kaydedildi.

Öte yandan Orta Doğu’nun dünyadan en çok pilot çeken ülkelere sahip olması nedeniyle bu durumun diğer bölgeleri de etkileyeceği ifade ediliyor.

Oliver Wyman’ın bölge yetkilisi Michael Wette, havayollarının pandemi etkileriyle mücadele ettiği bir dönemde şimdiden “yaklaşan pilot sıkıntısına hazırlanmanın”, önümüzdeki yıllarda yeniden büyüme için hayati önem arz edeceğini savundu.

Wette, hava taşımacılığının ekonomide oynadığı kilit rol nedeniyle sektörün ve bununla birlikte pilotlara olan talebin de iyileşeceği görüşünde.

Nitekim Boeing’in Orta Doğu bölgesine yönelik Ticari Pazar Görünümü raporu, bölgenin 2039 yılına kadar yaklaşık 58 bin yeni pilota, 59 bin teknisyene ve 106 bin mürettebata ihtiyacı olacağını öngörüyor.

Pilotların yaş ortalaması artıyor

Dünya genelinde olduğu gibi Orta Doğu’da da pandemi nedeniyle havayolu şirketleri uçuşlarını ve personel sayısını azaltırken, bölgedeki bir diğer kritik sorunun da “yaşlanan işgücü” olduğu ifade ediliyor.

Boeing, kısa bir süre önce yayımladığı raporunda bölgedeki pilotların yüzde 20’sinin 55 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Salgın sonrası küresel pilot açığının bölgeden bölgeye değişeceğini belirten rapora göre Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Kuzey Amerika en büyük kıtlığı yaşarken Afrika, Avrupa ve Latin Amerika’nın daha dengede kalması bekleniyor.

Avrupa’da pilot arz ve talebinin önümüzdeki üç veya dört yıl içinde dengelenmesi beklenirken, raporda bazı Avrupalı ​​havayolu şirketlerinin eğitimleri askıya aldığına ve eğitimdeki pilotlara mesleği bırakmalarını tavsiye ettiğine yer verilldi.

Söz konusu pilot adaylarının Avrupa’da uzun vadede gerekli olacağı ve Asya başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde istihdam edilebileceği öngörüsünde bulunuluyor.

Exit mobile version