Orman yangınlarının “ateş avcısı” hedefleri başarıyla söndürüyor

kadın-pilot-Yeşim-Salım,

Osmaniye, Hatay, Mersin ve Adana’da meydana gelen orman yangınlarına Orman Genel Müdürlüğü idaresinde müdahalede bulunan kadın pilot Yeşim Salım, alevlere karşı savaşını vermeye devam ediyor.

Küçük yaşlarda tanışmış olduğu bir kadın pilotu kendisine örnek alan Yeşim Salım (34), bir yandan iş hayatını sürdürürken diğer taraftan da çocukluktan beri hayali olan pilotluğun arkasından gitmeye karar verdi.

Hayallerinin peşinden koştu, pilotluk eğitimi aldı

Hukuk ve uluslararası ilişkiler eğitimini Londra’da tamamlayan Salım, 7 sene boyunca yönetici asistanı olarak çalıştı. Çocukluktan bu yana hayali olan pilotluk adına gereken bütçeyi toplayan Salım, pilotluk için eğitimleri almaya başladı.

Eğitimini ve sınavlarını hızlı ve başarılı bir şekilde bitiren Salım, bir senedir orman yangınlarının söndürülmesi için vazifesinin başında.

Orman yangınlarına karşı büyük mücadele veriyor

Bölgede meydana gelen orman yangınlarına Adana Orman Bölge Müdürlüğü idaresinde müdahalede bulunmak üzere Şakirpaşa Havalimanında bekleyen uçağıyla hazır halde duran Salım, insansız hava araçları tarafından sağlanan yangın koordinatları ile harekete geçiyor.

İçerisinde yer aldığı ekiple beraber yangınlara müdahale edebilmek adına havalanan Salım, yangın alanlarında gerçekleştirdiği isabetli atışlar sayesinde alevlerin daha çok büyümesini ve yayılmasını engelliyor.

İHA’lar destek oluyor

Yangınla mücadele edebilmek adına büyük bir koordinasyon gerektiğini aktaran Yeşim Salım, bütün dikkatini işine verdiğini ifade ediyor.

İHA’lar üzerinden taraflarına ulaşan koordinatlarla kimin nerede uçuş yapacağı ve atışlarının ne şekilde olacağı ile ilgili planlamanın sonrasında harekete geçtiklerini dile getiren Salım, yangın bölgelerine ilk müdahaleyi “Fire Retardant” (kırmızı renkli yangın söndürücü sıvı) atarak sağladıklarını söyledi.

“İlk atışımda çok heyecanlıydım”

İlk yangın söndürme çalışmasını Adana’nın ilçesi Kozan’da bulunan bir ormanlık bölgede gerçekleştirdiğini ifade eden Salım, “İlk defa atış yapacağım için oldukça heyecanlıydım. Tecrübeli pilotlar ile beraber uçuş yaptığım için gönlüm fazlasıyla rahattı. İlk atış yaptığımda benim yanında gittiğim pilot arkadaşım, sakin davranmamı ve ilk atış olduğu için heyecan yaşayabileceğimi söylemişti. Bu şekilde başarılı bir atış yapmıştık.” diye konuştu.

Edinilen bilgilere göre Salım, doğaya ve çevreye duyarlı bir kişi olarak sergilediği işin ne derece önemli olduğunun farkına vardığını dile getirdi.

“İnsanların mutluluğunu görmek bizi motive ediyor”

Yangınların söndürülmesi adına destek sağladığı için mutlu olduğunu ifade eden Salım, “Yer ekibi ile koordineli bir şekilde çalışma sağlıyoruz. İlk atışın ardından dumanların biraz olsun azalması, insanların sevinmesi bizleri fazlasıyla motive eden tek şey. Onların o anki halini görebilmek, Ankara tarafından tebrik edilmek, istemsiz bir şekilde geri gelip yeniden su almayı ve projeye sürdürmemiz gerektiğini bizlere gösteriyor. Keyifli ve gururlandıran bir iş.” dedi.

“Sabit kanatta uçuş yapan tek kadın pilotum”

Bu sene Mersin’in ilçesi Gülnar olmak üzere Kahramanmaraş, Hatay ve Adana’da birden fazla yangına müdahalede ettiğini ifade eden Salım, “Sektör içerisinde kadın olmak değil de kendini benimsetmek oldukça zor bir durum aslında. Birçok kişinin hayalidir zaten havayolu şirketinde uçmak. Umarım bu alanla ilgili gençlerimizde istek gösterir. Hızlı bir şekilde uçuş eğitimlerine başlarlar ve arka koltuğumuza, yanımıza oturabilirler. Kadın pilot olarak şirketim tarafından fazlasıyla destek gördüm. Tüm üstlerim her zaman destekçim oldular. Mevcut durumda sektörde sabit kanatta uçuş sağlayan tek kadın yangın söndürme pilotu benim. Benim arkamda duran şirketime buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar bana inandılar ve güvendiler” şeklinde konuştu.

Exit mobile version