ABD’de devam eden duruşmada konuşan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Onur Air’in Babek Zencani üzerinden satılmak istenmesinde Halkbank’ı kullandırtmadıklarını söyledi.
New York’ta, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme, kara para aklama ve bankacılık sahteciliği suçlamaları ile tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, İranlı işadamı Babek Zencani’nin adını geçtiği Onur Air’in satışına yönelik iddialar hakkında bilgiler verdi.
Bu satışın Halk Bankası üzerinden gerçekleştirilmek istendiği ancak yapılan araştırma sonrası Onur Air’i alacak olan şirketin Babek Zencani olduğu ortaya çıkınca bunu reddettiklerini anlatan Atilla, “Zencani, o dönem ABD Hazine Bakanlığı’nın İran’a karşı yaptırımları delen sakıncalı işadamları listesinde bulunduğu için bu satışta bankanın adının geçmesini istemedik ve reddettik” dedi.
İran’a uygulanan yaptırımlar kapsamına giren birçok ticari işlem ve ödeme talebine olumsuz yanıt verdiklerine değinen Atilla, ‘Örneğin Onur Air’in satışı ile ilgili olarak bankayla bağlantı kuruldu. Havayolu şirketinin sahibi Türk işadamıydı, şirketi İranlılara satmak istiyordu ve aracılık için de Halkbank’a başvurdu. Alıcı hakkında detaylı bilgi istedik, ama havayolu şirketinin sahibine yapılacak ödemenin asıl alıcı tarafından değil, başka birisinden geleceğini söylediler. O kim diye sorduk, Babek Zencani dediler. Zencani’nin yaptırımlar listesinde olduğunu gördük ve işlemi iptal ettik’ dedi.
2013’te satılmıştı
Cankut Bagana Onur Air’i 2013 yılının Mayıs ayında 250 milyon dolara Kudret Tuncel ve Dubai’de yaşayan İngiliz yurttaşı görünen işadamı Mehdi Shams’a sattı.
Ancak İran asıllı işadamı Mehdi Shams’ın arkasında başka bağlantılar olduğu, Babek Zencani’ye ait Qeshm Airlines’ın gerçek alıcı olduğu iddia edilmişti.
Cankut Bagana 2 yıl sonra yarı fiyatına geri aldı
Onur Air’i 250 milyon dolara satan Cankut Bagana’ aradan geçen yaklaşık 2 yılın sonunda şirketi bu fiyatın yarısından da ucuz bir fiyata, 105 milyon dolara geri aldı. (TurizmGazetesi)