ONUR AIR’İN İÇİ BOŞALTILIYOR MU? İKİNCİ BİR ATLAS REZALETİ Mİ YAŞANACAK?

sefa-inan-onur-air

Sevgili Okurlarımız

Bu hafta yine en çok konuşulan ve sektörün en zayıf halkası olarak gördüğüm Onur Air ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.  Öncelikle Onur Air’in benim gözümde çoktan bitmiş bir havayolumuz olduğunu ifade etmek isterim.

Onur Air’in geleceğinin Atlas Global’i gibi olacağını ve binlerce alacaklıyı ortada bırakıp sektörden çekileceğini düşünmekteyim.

Onur Air bir zamanlar sektörün en güçlü ve sevilen havayollarından biriydi. THY’den sonra ilk akla gelen şirketimizdi. Onur Air en popüler zamanlarını Sahabettin Bolukcu’nun genel müdürlüğünü yaptığı zamanlarda geçirmiştir.

Çünkü o zamanlarda sektörün yapısı değişikti. Eskiden Türk tur şirketleri güçlüydü. Öger-Gulet, Marmara, Nazar, Corendon gibi tur operatörleri vardı. Bunlardan Corendon hariç hepsi kapandı. (%50 yabancı ortaklığı var ) Şimdilerde ise bazıları Part Charter yapıyorlar.

Bazı şirketlerimiz uçaklarını başka yabancı ülkelere kiraladı. Ancak bu uçaklar Korona’dan dolayı geri dönmeye başladı.

Türkiye AB üyesi olmadığından Avrupa’dan Avrupalı yolcu alıp örneğin Mısır’a götüremiyorsun. Bu tür zorlukların yanı sıra birde korona belası var.

Kısaca sektör zorda…

Neyse biz yine eskilerden çıkıp günümüze ve günümüzün en çok konuşulan Atlas Global rezaletinden sonraki aday şirketimiz Onur Air’imize dönelim… SATILDI-SATILACAK-ORTAK ARANIYOR sözleri ortalığa düşmüş durumda. Aynı dedikodular bir zamanlar Atlas Global için de yapılıyordu. Sonuç ne oldu? İflas etti. Bu iflasa bazıları hileli iflas dediler.

Şimdiye kadar yazılarımda Cankut Bagana ile yaptığım telefon görüşmelerimi sizlere aktarmıştım. Bagana devamlı olarak ortak arayışında olduğunu söyleyip durdu. Tabii ki ben de Cankut beyin söylediklerini sizlere yorum yapmadan aktardım.

Son günlerde telefonum boş durmuyor. Onur Air konusunda devamlı arayanlarım var. Onlardan aldığım bilgiler çok ilginç. Bunların bazıları teyit ettiremediğim bilgiler olduğundan net olarak yazamıyorum.

Ancak yine sinek ufaktır ama mide bulandırır misali huylanmıyor da değilim yani…

Onur Air ’in Beylikdüzü’nde, uçak motor ve yedek parça satan bir firması olduğu (OMS Aero Grup) (Onur Matarial Services) buradan Onur Air’in yedek parçalarının satıldığı iddia ediliyor. Bu satışlardan Cankut Bagana dışında kimler nemalanıyor, bilmiyoruz. Bazıları Cankut beyin prensleri nemalanıyordur diyor ama ben prenslerini tanımıyorum. Kimdir bu hak yiyen prensler acaba?

Bunun yanı sıra, Onur Air’in Bulgaristan’da  “Holiday Europe” isimli bir şirketi var. Kasım 2020 itibariyle bu şirketin filosunda 1 adet A321-200 ve 2 adet A321neo olmak üzere 3 uçağı var ve Onur Air %49’una sahip. Holiday Europe, birçok Avrupa havalimanından Akdeniz , Kanarya Adaları , Mısır ve BAE’deki tatil noktalarına charter uçuşlar düzenlemektedir. (bu bilgiler Wikipedia’da mevcut)

Benim Huylandığım diğer nokta ise Onur Air’in kendilerine ait uçakları yavaş yavaş Bulgaristan’a çekerek Bulgar tescili altına alması.

Bu durumda şirket iflas etse bile mal varlığı olmadığından kimse tazminatın yanı sıra alacaklarını bile alamayabilir ve büyük bir hüsran yaşanır. İnşallah yanılırım da çalışanlar Atlaszedelerin durumuna düşmezler.

Bazen onların yerine düşünüyorum da, sanırım çıkmayan candan umut kesilmez diyerek “gel çalış, gel uç” dedikleri zaman koşa koşa gidiyorlardır. Bir başka şirket yok ki gidip iş başvurusu yapılabilsinler. İşsiz kalmış pilot da çok teknisyen de…

Yurt dışına gidelim dese oradaki durumun buradaki ile farkı yok ki. Ayrıca kendi vatandaşı işsizken yabancıyı neden alsın ki…

Bir yazar olarak kimseye yön verecek değilim. Herkesin ekonomik durumu birbirinden farklı. Cankut Bagana’nın güzel bir ismi vardı. Havacılık camiasında sevilen ve sayılan biri idi. Bu duruma düştüğüne inanamıyorum. Demek ki çok yanlışlar yaptı ve yanına aldığı kişileri iyi seçemedi. Ben onun yerinde olsam ismin mi yoksa paran mı deseler kesinlikle ve kesinlikle ismim derdim.  İsmin kayboldu mu veya ayağa düştü mü bittin demektir.

Çünkü para her zaman kazanılabiliyor. Bugün yoksa yarın olabiliyor. Ancak bu sektörde ismin çıktı mı yandın demektir. Örnek olarak Atlas Global’in sahibi Murat Ersoy’u verebilirim. Bu nasıl bir ahlaktır anlayabilmiş değilim.

Beni her iki iş adamımızın da okuduğunu biliyorum.  Onlara tavsiyem öncelikle aile isimlerini korusunlar. Hırsa kapılmasınlar. İllegal işlerle anılmasınlar. Etrafımız zamanı geldiği halde koltuklarını bırakmayanlar ile dolu. Kimse kovulmadan gitmek istemiyor. Gördüğüm kadarı ile Onur Air ve Atlas Global bundan sonra düzelse de (borçlarını ödese de), Onur Air, borçlarını ödeyemeyip başka şirketler adı altında hülle yapıp şirketini büyütse de bana göre sıfırdır.

Her iki şirketimiz ve sahipleri ayağa düşmüştür. NOKTA…

NOT/ Malum pandemi döneminde yabancı şirketlerden devlet desteği alanlar çoğaldı. Haberlerini yazdığımız üzere, Lufthansa’ya 10 Milyar dolar hibe edildi. Amerikan Airlines’e ise daha önce yapılan desteğe ilaveten 3 Milyar dolar destek sağlandı.

Türkiye’mizden ses yok… Umar ve dilerim ki;  hükümet tarafından sektördeki şirketlere bir an önce en azından “Can Suyu” verilebilir.

Exit mobile version