ONUR AIR SEFİLLERİ OYNUYOR

ONUR AIR SEFİLLERİ OYNUYOR
Bir zamanların en popüler özel havayollarından biri olan Onur Air girdiği mali dar boğazdan bir türlü çıkamıyor. Cankut Bagana’nın senelerdir satacağım diyerek piyasa arayışına girip sonra vazgeçtiği bu şirketimiz, sonunda hepimizin bildiği gibi İranlı  iş adamı Babek Zencani ye satılmıştı.
Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) ortağı olarak bilinen ve İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırmak suçlamasıyla idam cezasıyla yargılanan İranlı iş adamı Babek Zencani’nin yurtdışındaki malvarlığına el koyan İran, 2013’de 250 milyon dolara Onur Air’i alan İranlı Mehdi Şems ile Türk vatandaşı Kudret Tuncel’in aslında Babek Zencani’nin yedieminleri olduğunu savunarak, havayolu şirketinin tamamının Şems’e dolayısıyla devlete ait olduğu iddiasiyla Türkiye’de bir dizi dava açtı.
Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Onur Air’in hisse devri için Kudret Tuncel dışında diğer ortağın izninin gerekli olduğu yönünde tedbir koydu. Böylelikle hisse satışı Şems´in iznine bağlandı. İran devleti de tarihinde ilk kez Türkiye’de özel bir şirkete karşı dava açmış oldu. Dava dilekçesinde, 9 Ocak 2015 tarihinde imzalanan bir sözleşmeyle Kudret Tuncel’in, kağıt üzerinde kendisine, ancak gerçekte Babek Zencani’ye ait olan on milyonlarca dolar bedelindeki hisselerin tamamını bedelsiz olarak şu andaki sahibi Cankut Bagana’ya devrettiği de iddia ediliyor.
İran Petrol Bakanlığı tarafından İstanbul’da açılan davalardan birinde, 9 Ocak 2015 tarihinde imzalanan bir sözleşmeyle Kudret Tuncel’in, kağıt üzerinde kendisine, ancak gerçekte Babek Zencani’ye ait olan on milyonlarca dolar bedelindeki hisselerin tamamını bedelsiz olarak Cankut Bagana’ya devrettiği öne sürüldü. Yasal olarak bu hisse devrini yapabilmesi için Mehdi Şems’ten izin alması gerektiğine dikkat çekilen dava dilekçesinde, Cankut Bagana’nın, şirketten alacağı olduğunu öne sürerek Kudret Tuncel’in hisselerini “Bila Bedel” (Bedelsiz) olarak satın aldığı iddia ediliyor. Dava dilekçesinde, Kudret Tuncel’in bu satış işlemini diğer ortak Mehdi Şems’in izni olmadan yaptığı belirtilerek, “Bu nedenle taraflar arasında imzalanmış sözleşmeler hükümsüzdür” denildi.
Onur’un hisse  satışına tedbir
Dava dilekçesinde, Onur Air’in 24 Nisan 2015 tarihli genel kurul toplantısında, şirket sözleşmesinin 6. maddesinde yer alan “hissedarlardan hiçbiri yönetim kurulunun ve diğer ortakların iznini almadan, hissesini hissedarların dışında kimseye satamaz” ifadesinin yönetim kurulu başkanı Hamit Cankut Bagana tarafından Mehdi Şems’in yokluğunda değiştirdiğini belirtilerek, “Onur Air’in diğer hissedarı olan Hamit Cankut Bagana, Mehdi Şems’den izin almaksızın hem Onur Air’deki hem de Onur Air’in hissedarı olan Ten Tour’daki bütün hisselerini satmayı planlamaktadır” denildi.
İstanbul’da görülen davanın Eylül ayında görülen duruşmasında, mahkeme, Onur Air’in 24 Nisan 2015 tarihli genel kurulunda, şirket sözleşmesinin 6. maddesinde değişiklik yapılması yönünde alınan kararların yürütülmesinin durdurulmasına yönelik tedbir kararı aldı. Bu da Onur Air’in, Mehdi Şems’in rızası olmadan hisse devri ya da satışı yapamayacağı anlamına geliyor.
İran’da Şems de yargılanıyor
İran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani’nin yargılandığı davanın Ekim ayının başındaki ilk duruşmasında, savcı, Zencani’nin “İran dışındaki ülkelerdeki tüm mallarına, hatta Zencani’nin sahte bir şekilde başka kişilere devredilen mallarına bile İran İslam Cumhuriyeti’nin çıkarları doğrultusunda el konulmasını talep ediyorum” demişti. Duruşmada Zencani ve beraberinde yargılanan iki eski ortağı H.F.H. ve M.SH hakkındaki iddianameyi okuyan Savcı vekili, aynı zamanda İngiliz vatandaşlığı olan İranlı işadamı M.SH’nin Türkiye’de Onur Air Havayolu şirketinin hisselerini satın almak için İran’ın petrol parasından 235 milyon dolar harcadığını söylemişti. İddianamede isminin baş harfleri M.SH olarak geçen kişinin Mehdi Şems (Shams) olduğu belirtildi.
Yılan hikayesine dönen ve bir türlü sonuçlanmayan bu davalar sürerken Onur Air’in mali krize girdiği ve planladığı Çin operasyonunu yapamamasının yanı sıra pilotların bacak paralarını ve tekniğin mesailerini bile ödeyemez hala geldiği duyumları sıklaşmaya başladı. 
Bu dar boğazdan çıkmaya çalışan Onur Air’in bir bankaya 60 Milyon dolarlık kredi onaylatmasına rağmen teminat gösteremediğinden bu krediyi alamadığı söylenmekte.
Bu arada yine Onur Air Genel müdürü Teoman Tosun,un yaşanan bir dolu aksaklıklardan kaynaklanan olumsuz koşullar nedeniyle  şirketten istifa edeceği söylentisi bize kadar yayıldı.  
Onur Air’in bu katakulli işlerden bir an önce sıyrılması ve güçlü bir finansal yapıya kavuşması, ülkemizin havacılığından bir yıldızın daha kaymaması için önemli. Aksi takdirde zaten işsizlikle bocalayan ülkemizde,  bir havayolu şirketinin her geçen gün kan kaybetmesi son derece üzücü neticeleri de beraberinde getirecektir. En önemlisi de Onur Air’de çalışan havacı arkadaşların olası bir kötü durumda mağduriyetleri olacaktır. Düne kadar Onur Air de hiç rastlamadığımız, çalışanların maaş ve mesailerini alamama sorununun uzun zamandır devam etmesi ve tarihi rötarlar bu şirketimizin düştüğü dar boğazı gösteren önemli bulgulardır.
Onur Air ve Cankut Bagana’nın bu zor günleri arkada bırakıp şirketi eski güzel günlerine geri götürmesini umar ve dileriz.
AirlineHaber
 
 
 

Exit mobile version