Türkiye’ye yönelik Eurofighter savaş uçağı satılmasına karşı çıkılması sonrası o ülkedeki işçiler eylem yapmaya başladı.
Alman hükümetine yeni Eurofighter siparişleri alması için Airbus ve Alman metal işçileri sendikası “IG Metall”‘den büyük baskı var.
Alman ve Avrupa basınındaki haberler göre Türkiye’nin 20+20 Eurofighter Typhoon için milyarlarca dolarlık bir sipariş vermesinin program için bir lütuf olacağı bildiriliyor.
Airbus’a 355 adet uçak siparişi vermek üzere görüşen Türkiye’nin Eurofighter talebinin de kabul edilmesine yönelik büyük bir baskı var.
IG Metall ve Airbus birlikte mücadele ediyor. Eurofighter savaş uçakları Airbus üretim hatlarında üretiliyor. Yeni Eurofighter siparişleri kabul edilmediği takdirde, binlerce kişinin işsiz kalması riski var.
Airbus yöneticisi Michael Schöllhorn da Avrupa hükümetlerinin açık ihracat kuralları üzerinde anlaşmaya varması yönünde çağrıda bulundu. Schöllhorn “Şu anda Almanya kendini izole etme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu da Alman-İngiliz-İspanyol-İtalyan Eurofighter gibi yeni Avrupa ortak projelerini başlatmanın giderek zorlaştığı anlamına geliyor” diye konuştu.
Alman hükümetini Eurofighter programı konusunda kararsızlıkla suçlayan IG Metall yetkilisi Jürgen Kerner ise şunları söyledi:
“Durum böyle devam ederse, Almanya için bu, savaş uçağı üretebilen ülkeler grubundan aşağılayıcı bir şekilde ayrılması anlamına gelecektir. ABD şirketlerinden satın alma, Almanya’daki askeri havacılık endüstrisinin yüzüne atılan bir tokattır. Orta vadede hükümet binlerce yüksek vasıflı işin kaybına neden oluyor. Teknoloji gelişimi ve günümüzün 100 binden fazla yüksek vasıflı çalışanı açısından son derece olumsuz sonuçlar doğuracak. Müttefiklerinizle ilişkilerde, kilit sanayilerin tükenmesine izin vermek yerine kendi kıtanızda üretim ve satın almanın daha iyi olup olmadığını sormalısınız.”
Almanya’da “Güvenliğimiz İçin” sloganı altında, ülke çapında 20’den fazla lokasyonda 12 bin 500’den fazla çalışan, son birkaç gündür Alman hükümetinin mevcut satın alma politikasına karşı gösteriler düzenledi. Bunu eylemleri ise işverenleriyle birlikte yaptılar.
Alman hükümeti şu ana kadar Lockheed Martin tarafından üretilen F35 uçağından 35 adet sipariş etti. Şimdi daha fazla uçağın alınması bekleniyor. Ayrıca ağır nakliye helikopterleri ve P8 deniz devriye uçağı da olacak.
İsviçre de 36 adet F35 sipariş etti. Ancak Alman hükümeti şu ana kadar Alman havacılık endüstrisini sistemlerin bakımına ve daha da geliştirilmesine dahil etmeyi başaramadı. Sistemlerin üretimi ve teknolojisi Amerikalı üreticilerin elinde kalıyor.
Eğer Almanya askeri uçak yapımından vazgeçerse, bu aynı zamanda sivil uçak yapımında da büyük bir zayıflamaya yol açacaktır.