NZ5366 Sefer Sayılı Uçak Alevler İçinde İndi!

NZ5366 Sefer Sayılı Uçak Alevler İçinde İndi!

BİLİNEN GERÇEKLER

Air New Zealand’a ait NZ5366 sefer sayılı ATR 72-600 tipi uçak, 1 Eylül 2024 tarihinde Yeni Zelanda’daki Wellington Uluslararası Havalimanı’na sol motorundan alevler görülecek şekilde iniş yapmıştır. Christchurch’ten gelen uçak kısa süreli inişte yoğun duman yaymış ve acil durum hizmetleri inişin hemen ardından müdahale etmiştir. Tüm yolcular güvenli bir şekilde uçaktan inmiş ve herhangi bir yaralanma rapor edilmemiş olup, ilk raporlar yangının sızan yağın sıcak motor bileşenleriyle temas etmesinden kaynaklandığını göstermektedir.

Lucy MacLeod, Pazar günü öğleden sonra uçağı Wellington Havaalanı’na iniş yaparken pencereden dışarı baktı ve bir motorun alev aldığını gördü.

Christchurch’ten Wellington’a giden NZ5366 sefer sayılı Air New Zealand uçağındaydı ve uçak saat 16:00’dan hemen sonra dumanlar içinde iniş yaptı.

“Başlangıçta sadece kırmızı ve parlıyordu … sonra alevler büyüdü, sonra siyah duman vardı” dedi.

 

“Yanımda oğlum vardı, 16 yaşında. Yangının hemen yanındaydık,” diyor MacLeod.

“Bu yangın patlarsa ilk ölenler biz oluruz diye düşünüyordum.”

Bir yolcu tarafından sağlanan fotoğrafta, piste indikten sonra motordan çıkan alevler görülüyor.

Alevleri ilk gördüğü andan uçak yere inene kadar geçen sürenin 20-30 saniye olduğunu düşünmüş.

MacLeod, “İner inmez pilotun motoru kapattığını ve ışıkları söndürdüğünü hissettim,” dedi.

“Alevler hemen kayboldu ama alevlerin yerini büyük, billur gibi siyah dumanlar aldı.”

MacLeod, pilotun mürettebata görev yerlerine gitmelerini söylediğini ve iki uçuş görevlisinin ön ve arka çıkışlara gittiğini söyledi.

Uçaktan duman çıktığı görülüyor.

Bazı insanlar ayağa kalkmaya başlamış ve uçuş görevlileri onlardan oturmalarını istemişti.

Çok kısa bir süre sonra pilot dahili telefondan “tahliye edin, tahliye edin” dedi.

MacLeod o sırada uçağın içinde duman görüldüğünü ve kokusunun alındığını söyledi. “Açık griydi ama içeri sızdığını görebiliyordunuz.”

Arka kapıdan çıkan ve yangını ve dumanı gören yolcular inmek için hızla hareket etti.

“Ön kapıdan çıkan bazı insanlar bagajlarını almaya çalıştı. “Olayın ne kadar ciddi olduğunu fark ettiklerini sanmıyorum.”

MacLeod, uçakta panik atak geçiren – ağlayan ve nefes almakta zorlanan – iki kişiye mürettebatın yardım ettiğini söyledi.

Uçağa hızla intikal eden acil servis ve diğer yer ekibi “harikaydı”. “Çok sakindiler ve işlerine devam ettiler.”

Air New Zealand Uçuş Operasyonları Başkanı Hugh Pearce şunları söyledi: “Bu öğleden sonra [Pazar] saat 4’ten hemen sonra Christchurch’ten Wellington’a seyahat eden uçak, motordan duman çıktığı görüldükten sonra güvenli bir şekilde iniş yaptı.”

“Uçak acil durum hizmetleri tarafından karşılanmış ve tüm yolcular güvenli bir şekilde uçaktan inmiştir. Olayın nedeni henüz bilinmemektedir. Sonuç olarak Wellington’daki uçuşlarda bazı aksaklıklar yaşanmasını bekliyoruz” dedi.

Olayın ardından pistin kapatılmasıyla çok sayıda uçuş yönlendirildi.

Wellington Havalimanı’ndan Phil Rennie, pistin yeniden açıldığını ve uçuşların normal bir şekilde gerçekleştirilebildiğini, ancak uçuşlarda aksamalar olduğunu ve yolculara havayolu şirketleriyle irtibata geçmelerinin tavsiye edildiğini söyledi.

İtfaiye ve Acil Durum NZ, havaalanındaki bir uçakta motor yangını olduğu konusunda uyarıldıklarını ve müdahale ettiklerini ancak yangın söndürüldüğü için geri çekildiklerini söyledi. Görgü tanıkları uçağın arkasında uzun bir duman kuyruğu ile inişe geçtiğini görmüşlerdir.

Uçak Wellington Havaalanı’nda pistte. Bu resimde duman artık görünmüyor.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 1 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 2 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 3 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 4

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir