ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), mevcut tüm uçakların 25 saat kayıt yapabilen kokpit ses kayıt cihazları (CVR) ile donatılmasını öneriyor. NTSB 13 Şubat 2024 Salı günü, Federal Havacılık İdaresi FAA’e önerdiği bu politikayı uygulamaya çağırdı.
Bu talep, geçen ay Alaska Havayolları’nın Boeing 737 MAX 9 uçağının tapa kapının patlaması sonrası uçakların yere indirilmesinin ardından geldi. Olayla ilgili soruşturma sırasında NTSB yetkilileri, uçağın CVR ses kayıt cihazındaki olay anı kokpit konuşmalarına, üzerine kayıt yapılmış olması nedeniyle, erişemedi.
Şu anda kokpit kayıt cihazlarında ses kayıt süresinin standardı 2 saattir. İki saatlik süre dolunca mevcut ses kayıtlarının üzerine yeni ses kaydı yapılır ve bu nedenle 2 saatten önceki kayıtlar artık silinmiş yani erişilemez olur. İşte, NTSB’nin bu talebi, mevcut ses veri süresini 23 saat artıracak ve bu 25 saatlik kayıtlar gelecekteki kaza ve olaylara ilişkin soruşturmaları önemli ölçüde destekleyecektir.
NTSB Başkanı Jennifer Homendy :
“Son zamanda meydana gelen Alaska Havayolları’nın B737 MAX uçağında orta kabin tapa kapının patlaması kazasında, müfettişlerimiz yaşanan acil durumla ilgili olarak pilotların karşılaştığı tüm zorlukları tam olarak anlayacak CVR ses kayıtlarına sahip değiliz. Olay anındaki CVR ses kayıtları, üzerine yeni kayıt yapılmış olması nedeniyle erişemediğimiz için soruşturma, kayıtlarla belirlenebilen güvenlik sorunlarını anlama ve giderme fırsatlarını kaçırdık ve bu kabul edilemez” dedi.
NTSB, CVR’ların 2 saatlik kayıt sonunda eski kayıt üzerine yeni kayıt yapılması nedeniyle son 6 yılda, en az 14 kaza/olay soruşturmasının engellendiğini belirtti. Bunlar arasında geçen yılki 7 adet ciddi yakın uçuş ve pist ihlali olayları vardı. Diğer olaylar arasında 2022’de Atlanta Uluslararası Havalimanı’na sert iniş ve San Francisco yakınlarında uçuş sırasında kontrol kaybı yer alıyor.
İki yıl önce NTSB, Sacramento’da elektrik sistemindeki arıza, 2019’da yaşanan şiddetli türbülans, uçuş kontrollerinin kaybedilmesi ve sert iniş olayların hepsinin araştırılması bu nedenle engellendi.
FAA’in, 25 saatlik ses kaydı yapılmasının mevcut filolara uygulanmasının çok pahalı olacağına inandığı bildiriliyor. NTSB, kokpit ses kayıt cihazlarının güncellenmesinin yaklaşık 13.500 uçak için geçerli olacağını savunuyor ve FAA’nın maliyet olarak tahmin ettiği yaklaşık 30.000 uçağın yarısından azı anlamına geliyor.
Bu, NTSB’nin kokpit ses kayıt süresinin artırılmasını önerdiği ilk talep değil. Ajans, 2018 yılında San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda çok sayıda geniş gövdeli jetin dahil olduğu çarpışmaya ilişkin bir olaydan sonra da FAA’e öneride bulunmuştu.
NTSB Direktörü Tim LeBaron şunları söyledi:
“CVR’lar, kaza soruşturması için en değerli veri araçları arasında yer alıyor. Çünkü uçuş mürettebatının kendi aralarındaki ve ATC ile konuşmaları, niyetleri ve koordinasyonun yanı sıra prosedürlere uygunluk, iş yükü, yorgunluk ve durumsal farkındalık gibi diğer faktörler hakkında eş zamanlı bilgi sağlıyorlar. CVR kayıtlarından alınacak bilgiler, kapsamlı araştırmalar yürütme ve güvenlik önerilerini daha etkili bir şekilde hedefleyebilmemiz açısından kritik öneme sahiptir”