NTSB, Dallas Airshow’da 2 uçağın havada çarpışmasına ilişkin Ön Raporu yayınladı

NTSB,-Dallas-Airshow’da-2-uçağın-havada-çarpışmasına-ilişkin-Ön-Raporu-yayınladı

Bugün 1 Aralık 2022, NTSB-Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu, Kasım ayının 12’sinde Dallas’ta düzenlenen bir hava gösterisinde meydana gelen ölümcül kazayla ilgili ön raporunu yayınladı. Bu rapora göre, NTSB, manevraların uçuş öncesi veya uçuş sırasında yeterince tartışılmadığını tespit etti. Bu kazanın haberini siz okurlarımıza duyurmuş ve çarpışma anının videosunu yayınlamıştık.

NTSB’nin Ön Raporunda ne tespit etti?

12 Kasım’da yerel saat ile 13:20’de, bir “Bell P-63 King Cobra” ile “Boeing B-17 Flying Fortress” Bombardman uçağı havada çarpışarak B-17’deki beş kişiyi ve P-63’ün tek pilotunu öldürdü. Uçaklar, 2. Dünya Savaşı döneminden kalma birkaç uçağın yer aldığı Dallas Executive Havaalanında düzenlenen “Wings Over Dallas” hava gösterisi için uçuyorlardı.

Rapora göre, “Uçuş yöneticisi (Air Boss) uçaklara, 150 metrelik gösteri hattı boyunca bombardıman uçağı ile avcı düzeni oluşumu için, B-17 bombardıman uçağına 1000 fitten aşağıda uçmasını ve P-63’e, B-17’nin önüne geçmesini söyledi. Rapor, bu manevranın ne uçuş öncesinde ne de havada uçuş sırasında konuşulup tartışılmadığını ekliyor. Tartışma eksikliği, P-63 King Cobra’nın B-17’ye arkadan çarpmasına yol açtı.

Her iki uçak da çarpışmaları sonucu havada parçalandı ve havaalanındaki çimenlik alana düştü. NTSB’ye göre, B-17 düşerken kanat orta bölümünde yangın çıktı ve yere çarpması üzerine patladı, patlama ile uçağın enkazı yakındaki Highway 67 ve havaalanına yayıldı.

NTSB nedir?

NTSB-(National Transportation Safety Board) Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu’nun kökenleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin Hava Ticaret Yasasını oluşturduğu 1926’da başladı. Yasa, Ticaret Bakanlığı’nı uçak kazalarını soruşturmakla görevlendirdi. Sorumluluk, 1940 yılında Civil Aeronautics Board’s Bureau of Aviation Safety-Sivil Havacılık Kurulu’nun Havacılık Güvenliği Bürosu’na devredildi.

NTSB, kaza nedenlerini araştırır, belirler ve gelecekteki benzer kazaları önlemek için, Safety Recommendations-Güvenlik Önerileri yayınlar. Bu öneriler ilgili kuruluşlar (Üreticiler, Sivil Havacılık Otoriteleri, Havayolları vb) tarafından mutlaka uygulanır. Kuruluş ayrıca, ulaşım güvenliğini ilgilendiren özel çalışmalar yapmakla da görevlidir. Büyük felaket zamanlarında NTSB, etkilenen mağdurlara ve onların aile üyelerine yardımcı olmak için Federal Hükümetin ve diğer kuruluşların kaynaklarını koordine eder. NTSB’nin bugün Amerika Birleşik Devletleri’ndeki beş ofisinde içlerinde uzman pilot, teknisyen ve mühendisleri de içeren yaklaşık 400 çalışanı var.

Exit mobile version