NTSB, Boeing’e Yaptırım Uyguladı: Soruşturma Bilgileri Medyaya Sızdırıldı

NTSB, Boeing'e Yaptırım Uyguladı: Soruşturma Bilgileri Medyaya Sızdırıldı

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), Alaska Hava Yolları’na ait bir Boeing 737 MAX 9 tipi yolcu uçağının gövdesinden bir parçanın koptuğu olayla ilgili olarak Boeing’e yaptırım uyguladı. NTSB tarafından yapılan açıklamada, Boeing’in kamuoyuna açıklanmamış soruşturma bilgilerini basına sızdırdığı ve bu durumun NTSB soruşturma yönetmeliklerini açıkça ihlal ettiği belirtildi.

Olayın ardından yapılan basın toplantısında Boeing’in Kaliteden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Elizabeth Lund, uçak gövdesinin tedarikçiden “standarda uygun olmayan” şekilde geldiği bilgisini paylaşmıştı. Ancak NTSB, bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının kendileri tarafından onaylanmamış olduğunu ve bu durumun soruşturma sürecini etkileyebileceğini vurguladı.

NTSB’nin yaptırımları arasında Boeing’in, soruşturmaya dair yayımlanmamış bilgilere artık erişiminin engellendiği ve şirketin 6-7 Ağustos’ta yapılacak duruşmada sadece izleyici olarak yer alabileceği belirtildi. Şirket temsilcilerinin duruşmada diğer katılımcılara soru sorma hakkının olmayacağı da açıklandı.

Alaska Hava Yolları’na ait Boeing 737 MAX 9 tipi uçağın yaşadığı olay, Oregon’dan Kaliforniya’ya giderken gövdesinden bir parça kopması sonucu acil iniş yapmak zorunda kalmasıyla gerçekleşmişti. Uçakta 171 yolcu ve 6 kabin görevlisi bulunurken, şans eseri koptuğu bölümde yolcu bulunmaması büyük bir felaketi önlediği belirtilmişti.

Boeing yetkilileri, NTSB’nin yaptırımlarına ilişkin olarak derin pişmanlık duyduklarını ve soruşturmadaki rol ve sorumluluklarını tam olarak anlatırken, NTSB soruşturma yönetmeliklerine daha dikkatli uyacaklarını belirtti. Şirket, soruşturmanın ilerlemesi için NTSB ile işbirliğine devam edeceğini vurguladı.

Olay sonrası Boeing 737 MAX 9 tipi 65 uçağın incelemeye alındığı ve geçici olarak kullanım dışı bırakıldığı bildirilmişti. NTSB ise olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmış durumda.

Exit mobile version