Nijerya, Hava Kuvvetlerine 50 Yeni Uçak Alımı Yapacak

Nijerya, Hava Kuvvetlerine 50 Yeni Uçak Alımı Yapacak

Nijerya Hava Kuvvetleri, ülkenin kuzeybatısındaki silahlı çetelere ve terörist gruplara karşı mücadele etmek amacıyla savunma kapasitesini güçlendirmek için önemli bir adım attı. Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Hassan Bala Abubakar, yeni askeri tesislerin açılışında yapmış olduğu açıklamada, 12 adet AH-1 saldırı helikopteri, 24 adet M-346 muharebe uçağı, 12 adet AW109 çok amaçlı helikopter ve 2 adet Casa 295 nakliye uçağı olmak üzere toplam 50 yeni uçak alacaklarını duyurdu. Alınacak uçakların gelecek yıl teslim edilmesi planlanıyor.

Bu alımın, radikal gruplarla mücadele operasyonlarını güçlendireceğini belirten Abubakar’a karşın, bazı analistler Nijerya’nın bu uçak alımının ihtiyaçları dışında olduğunu ve kaynakların kara birliklerine yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Kara birliklerinin eğitimine ve refahına odaklanılması gerektiğini vurgulayan analistler, hava kuvvetlerine yapılan yatırımın yerine bu birliklere daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini ifade ediyor.

Öte yandan, Abubakar’ın uçak alım açıklaması, Kaduna eyaleti yetkililerinin ordu ile işbirliği yaparak eyalet içinde üç yeni cephe kuracaklarını duyurmasından hemen sonra geldi. Kaduna Valisi Uba Sani, Güney Kaduna, Giva ve Birnin-Gvari bölgelerinde ileri harekât üsleri kuracaklarını açıkladı.

Nijerya Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz Aralık ayında Kaduna eyaletinde gerçekleşen bir hava saldırısında 80’den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı. Nijerya Genelkurmay Başkanı General Christopher Musa, ordunun daha hassas operasyonlar düzenleyerek benzer hataların tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi. Ancak bazı uzmanlar, hava saldırılarının istihbarata dayalı olması gerektiğini ve daha fazla insansız hava aracının kullanılması gerektiğini vurguluyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir