Nijerya Emirates uçuşlarını tekrar yasakladı

emirates-nijarya

Emirates ile Nijerya hükümeti arasındaki söz savaşı devam ediyor. Bu hafta Nijerya hükümeti, BAE’nin seyahat yasağını “ayrımcı” olarak nitelendirerek, Emirates’in Nijerya’ya uçmasının yasaklandığını bildirdi. Devam eden bu yasak kararı, Emirates’in Mart ayının sonundan bu yana Nijerya’ya uçmadığı, iş dünyasına zarar verdiği ve binlerce kişinin uçmasının engellediği anlamına geliyor.

Nijerya’nın Havacılık Bakanı Hadi Sirika Emirates uçuşlar için yeniden başlama tarihi bulunmuyor dedi. BAE’nin Nijeryalılara yönelik seyahat yasağının “ülkemize karşı ayrımcı olduğunu ve kabul edilemez” olduğunu söyleyerek hükümetin bayrak taşıyıcıyı yasaklamanın ardındaki mantığı böyle açıkladı.

Şu anda, son 14 gün içinde Nijerya’da bulunan tüm yolcular, transit için bile olsa BAE’ye giremiyor.  Bu durum, BAE ile Nijerya arasındaki COVİD-19 test anlaşmazlıkları nedeniyle Mart ayı ortasından bu yana zaten uçuş yasağı olan Emirates’in dönüşünü zorlaştırdı.

Dört ay sonra problemin çözümü yakın değil. BAE’nin Nijerya’yı yasaklı ülkeler listesine eklemesiyle ama, uçuşların devam etmesi ile işleri daha da karmaşık hale getirdi ve bu da Nijerya hükümetini daha da kızdırdı.

19 Haziran’da Dubai yetkilileri, Nijeryalı yolcuların 23 Haziran’dan itibaren BAE’ye seyahat edebileceklerini duyurdu. Yolcuların aşı olmaları gerekmezken, 48 saat içinde uçuş öncesi ve Dubai’ye vardıklarında bir test yaptırmaları istendi. Bu, Nijerya’nın orijinal şikayetini çözecek ve muhtemelen uçuşların yeniden başlamasına izin verecekti.

Ancak, 48 saat sonra bu planın uygulanmayacağı anlaşıldı. Bu karışık durum, BAE ve Nijerya’daki binlerce yolcuyu bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Nijerya’ya giden uçuş olmadığı için, yolcular diğer havayollarıyla tek noktadan bağlantı kurmak zorunda kaldı. Bu arada, Nijerya’dakiler orada sıkışıp kaldı.

Nijerya hükümeti de durumdan eşit derecede mutsuz ve bir keresinde yasağın kaldırılması çağrısında bulundu. Hükümet de konumunun farkında. Bakan Sirika, Nijerya’nın 200 milyonluk nüfusu ve söz konusu milyonlarca dövizi göz önünde bulundurarak, “Onların şart ve koşullarına aldanmayı göze alamayız” dedi.

Nijerya adına, ülkedeki vakalar düşük, son üç aydır vakalar çift haneli. Ancak BAE ile göçmen işçiler ve diğer göçmenlik sorunları üzerindeki gerilimler, yasağın siyasi bir seçim olduğu anlamına geliyor. Şimdilik, dönüş uçuşları için bir zaman çizelgesi yok gibi görünüyor.

BAE seyahat yasağını kaldırdığında, Emirates’in Nijerya’ya dönüşü hakkında görüşmeler başlayabilir.

Exit mobile version