Nepal Havacılık Otoritesi, 7 Havayoluna dava açtı

nepal-havayolları-dava

 

Nepal Sivil Havacılık Otoritesi (CAAN), ödenmemiş vergiler ve borçları nedeniyle yedi havayoluna karşı dava açacağını duyurdu. Necon Air, Shivani Air, Gorkha Air, Mountain Air, Cosmic Air, Skyline Airways ve Air Kasthamandap’ın eski operatörleri, önümüzdeki Pazar gününe kadar ödeme yapılmazsa Nepal havacılık endüstrisinden bloke edilecek.

CAAN, operatörleri borçlarını ödemeye çağıran 2020 ve 2021’de üç kamu duyurusu yayınladı. Borçlar şu anda 91,7 milyon Rs (750.000 $) seviyesinde bulunuyor.

1996 tarihli Sivil Havacılık Otoritesi Yasası, CAAN’ın ödenmemiş borçları alma yetkisine sahip olduğunu belirtiyor. 2010 Havalimanı Hizmet Ücreti Kuralları borcunu ödemeyen kurum ve kişileri engelleme yetkisi vermektedir. CAAN, işletmelere ve mülklere el konulması yoluyla borcu tahsil edebilir ve ayrıca gelecekte Nepal’de havacılıkla ilgili operasyonlarını yapmalarını engelleyebilir.

Borçlu yedi havayolunun tamamı fesh edilmiş durumda. Necon Air, bankalara, petrol şirketlerine ve CAAN’a olan borçları nedeniyle 2003 yılında faaliyetlerini durdurmuştu.

Nepal havacılık endüstrisi, algılanan güvenlik sorunları ve düzenleyici gözetim nedeniyle Avrupa Birliği’nden eleştiri aldı. 2008 ve 2012 yılları arasında her yıl ortalama 2 kaza meydana geldi. Bayrak taşıyıcı Nepal Havayolları, 2013’te kara listeye alınarak Avrupa Birliği üzerindeki operasyonlardan men edildi. Bunun üzerine havayolunun imajını değiştirmeye yönelik adımlar atıldı. 2020’de Avrupa Birliği, CAAN’ın havacılık standartlarını reforme etmeye yönelik çalışmalarını övdü.

AB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi :

“AB Komisyonu, özellikle şu anda Nepal Parlamentosu önünde önerilen yeni havacılık mevzuatıyla ilgili olarak, ülke tarafından üstlenilen çabaların farkındadır. Bu durum, Komisyonun Nepal’i sonunda AB Hava Güvenliği kara listesinden çıkarma sürecinde ilerlemesini sağlayacaktır”

Exit mobile version