NATO’dan Belarus’a soruşturma çağrısı

nato-belarus-sorusturmasi

NATO, Ryanair yolcu uçağının Belarus’a indirilerek uçakta bulunan muhalif Belaruslu gazetecinin gözaltına alınması olayıyla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. NATO’nun siyasi karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyinden yapılan açıklamada, bu eylemin sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği ve kabul edilemez bulunduğu belirtildi.

NATO, yolcu uçağının Belarus’a indirilerek uçakta bulunan muhalif Belaruslu gazetecinin gözaltına alınması ile ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu. NATO’nun siyasi karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, uçağın Minsk’e “zorla yönlendirilmesi” ve yolculardan gazeteci Roman Protaseviç’in gözaltına alınmasını şiddetle kınandığı bildirildi.

“HERKESİN HAYATI TEHLİKEYE ATILDI”

Ayrıca NATO, bu eylemin sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği ve kabul edilemez bulunduğu belirterek, yolcuların ve uçuş görevlilerinin hayatlarının tehlikeye atıldığını kaydetti. Açıklamada, müttefiklerinin bireysel veya toplu alacağı kararları destekleyeceğini duyuran NATO, “Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün yapacağı dahil olmak üzere acilen bağımsız bir soruşturma yapılmasına yönelik çağrıları destekliyoruz. Bu olay karşısında müttefiklerin bireysel veya topluca aldığı tedbirleri destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

BELARUS, YOLCU UÇAĞINI ZORLA İNDİREREK MUHALİF GAZETECİYİ GÖZALTINA ALDI

Yunanistan’ın başkenti Atina’dan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden Ryanair havayolu şirketine ait uçak, dün Belarus’un başkenti Minsk’e zorunlu iniş yaptı.  Belarus ‘bomba ihbarı’ yapıldı iddiasıyla uçağı Minsk’te indirilmesini talep etti. Uçak Mİnsk’ten yeniden havalanmadan önce, uçakta bulunan muhalif gazeteci, Nexta haber grubunun eski editörü Raman Prataseviç, uçak yeniden havalanmadan önce gözaltına alındı.

AB ÜLKELERİNDEN BELARUS’A HAVA SAHASI YASAĞI

Avrupa Birliği (AB) ülke liderleri, 24 Mayıs’ta Brüksel’de yüz yüze yaptıkları zirve toplantısında Belarus’a ait yolcu uçaklarına AB ülkelerine uçuş yapma yasağı getirme kararı aldı. Liderler, Avrupa hava yolu şirketlerine Belarus üzerinden uçuş yapılmaması çağrısında bulundu. Ukrayna yönetimi ise, Belarus’a yapılan uçuşları durdurma kararı aldı. Ayrıca, Ukrayna’ya ait hava yolları şirketlerinin Belarus hava sahasını kullanması yasaklandı.

“BELARUS’UN HAVA SAHASI KAPATILSIN”

ABD, Birleşik Krallık Çek Cumhuriyeti, Almanya, Letonya, Litvanya, İrlanda ve Polonya Belaruslu muhalif gazetecinin alıkonulmasını kınayarak  Belarus’un hava sahasının kapatılması gerektiğini savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “Sivil bir Ryanair uçuşunu engellemek için savaş uçağının kullanılması, NATO ve AB üyesi olan iki ülke arasındaki rotada sergilenen korsanlık eylemidir. Bu pervasız hareket, yolcuları ve mürettebatı büyük bir tehlikeye attı.” diye kaydedildi. Yapılan açıklamada Uluslararası Sivil Havacılık Örgütüne (ICAO) söz konusu ihlali soruşturma çağrısı yapılırken, “ICAO açıklama yapana kadar Belarus’un örgütteki üyeliğini askıya almaya ve Belarus üzerinden yapılan tüm uçuşları yasaklamaya davet ediyoruz.” denildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, muhalif gazetecinin gözaltına alınmasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Belarus’tan yine endişe verici haberler geldi. Minsk’te Belaruslu gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alındı. Belarus yönetimi ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı daha gerçekleştirdi.” ifadelerini kullanarak, muhalif gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Exit mobile version