NASA’dan Türk Akademisyene Destek! Geleceğin Uçaklarına Yerli Dokunuş

NASA’dan Türk Akademisyene Destek! Geleceğin Uçaklarına Yerli Dokunuş

NASA Destekli Yazılım Türk akademisyen Dr. Gökçin Çınar, NASA desteğiyle hibrit elektrikli uçak teknolojisinin tasarımını ve hesaplamalarını yapabilen yapay zekâ destekli ücretsiz bir yazılım geliştirdi.

Geleceğin Havacılık Teknolojisi MICHIGAN Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Gökçin Çınar, sürdürülebilir hibrit elektrikli uçaklar üzerine çalışıyor. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu olan Çınar, doktorasını Amerikan Georgia Tech’te tamamladı. 2022’de NASA’dan hibrit elektrik sistemlerinin uçaklara uygulanabilmesi çalışmasıyla fon aldı ve hibrit elektrik uçak tasarımıyla ilgili araştırması NASA’dan ‘en iyi makale ödülü’ne layık görüldü.

NASA İstedi, Çınar Yaptı NASA’nın talebi ve desteğiyle geliştirilen Future Aircraft Sizing Tool (FAST), yüksek teknoloji uçakların kolayca tasarlanabileceği bir yazılım olarak öne çıkıyor. Bu yazılım, öğrenciler için de etkili bir kaynak olacak. FAST, 10 yıl içinde üretilip kullanıma sunulması beklenen hibrit elektrikli uçakların tasarımına ve mühendisliğine katkı sağlayacak.

Yapay Zekâlı Yazılım Dr. Çınar, “NASA, hesaplamalı uçak tasarımı yapabilen, kullanımı herkese açık, öğrenimi kolay ve çok az girdiye ihtiyaç duyan bir yazılım istedi. FAST, mevcut uçakları ve geleceğin teknolojileriyle çalışan uçakları tasarlayabiliyor. Kısa zamanda fazlaca uçak tasarımı ve hesaplaması yapabiliyor,” dedi. Yazılım, uzmanlara hız kazandırırken, uzman olmayanlar ve öğrenciler için geleneksel yöntemlerden fazlasını sunuyor.

Elektrikli Uçak Çalışmaları Dr. Çınar, elektrikli uçak çalışmalarının son hız devam ettiğini belirterek, “Yeni tasarım uçakları 2035 gibi göreceğimizi tahmin ediyorum,” dedi.

Susan’ın Mühendislik Modellemeleri NASA, 2021’de geliştirdiği hibrit elektrikli uçak konsepti Susan’ın mühendislik hesaplamalarının modellenmesi için de Dr. Çınar ve ekibini görevlendirdi. Susan, jet yakıtı tüketen bir motor ve 16 elektrik motoru ile uçacak. Dr. Çınar, FAST ile bu uçağın mühendislik hesaplarını toparlayacak ve modelleyecek.

Geleceğin Uçakları İçin Teknoloji Dr. Gökçin Çınar, geliştirdiği yapay zekâ destekli FAST ile geleceğin hibrit elektrikli uçaklarının tasarımında önemli bir rol oynayacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 ay önce

    Bu mühendisler niye Türkiye gelip çalışmıyor Türkler yapıyor yabancılar milyonlarca dolar kazanıyor adamın teknoloji gelişiyor yazık ya

    Cevapla