NASA’nın 1997 yılında uzaya fırlattığı uzay aracı Cassini, Satürn gezegeninin doğal uydusu Enceladus’ta tarihi keşfe çıkıyor NASA’nın uzay aracı Cassini, yarın Satürn’in uydusu Enceladus’u keşfe çıkacak.
Enceladus’un yüzeyine yaklaşık 50 kilometre yaklaşacak olan uzay aracı, Enceladus’un uzaya püskürttüğü buz parçaları ve yüzeydeki faaliyetlerini inceleyecek ve yaşamsal faaliyet olup olmadığını araştıracak. “KEŞFEDİLECEK ÇOK FAZLA ŞEY VAR” NASA’dan Curt Niebur, Cassini’nin 10 yıldan fazla bir süredir bir keşif makinesi gibi görev yaptığına dikkat çekerek, keşfedilecek milyonlarca farklı şey olduğunu vurguluyor. Niebur, Enceladus’a yapılacak dalışla, tamamen buzla kaplı bir gezegenin yaşam unsurları barındırıp barındıramayacağı sorusuna yanıt aranacağını belirtiyor. Cassini uçuş boyunca görüntü alacak ve bünyesinde bulunan bilimsel araçlarla buz parçacıklarını inceleyecek. Yüzeyden hangi zaman aralıklarıyla buz parçacıklarının yükseldiği ve bunların tam olarak hangi molekülleri içerdiği araştırılacaABD’nin Teksas eyaletindeki Southwest Araştırma Enstitüsü (SwRI) uzmanlarından Hunter Waite, Cassini’nin izini arayacağı öncelikli moleküllerin başında hidrojenin geldiğini söylüyor.
Hunter Waite, “Bulutta moleküler hidrojenin varlığını tespit etmemiz halinde Enceladus’taki okyanusun dibinde hidrotermal faaliyetler olduğunu doğrulamış oluruz” dedi. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve basınç gibi etmenlerin hidrojen oluşumuna yol açtığına dikkat çekiyor. NASA’ya ait Cassini uzay aracı 1997 yılında uzaya fırlatılmış, 2004 yılında Satürn’ün yörüngesine girmişti. Cassini, o tarihten bu yana 60′tan fazla doğal uyduya sahip gezegeni inceliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalya Uzay Ajansı’nın (ASI) da destek verdiği misyonun 2017′ye kadar sürdürülmesi planlanıyor. Araç, aralık ayında son geçişini yaparak Enceladus’tan uzaklaşacak ve önümüzdeki yıl uzmanların “büyük final” olarak tanımladığı aşama olan Satürn ile halkaları arasında geçişler yapacak.
Video: