NASA, X-59’un 2023’te ilk test uçuşunu gerçekleştirmeye adım adım yaklaşıyor

NASA,-X-59'un-2023'te-ilk-test-uçuşunu

NASA’nın X-59 Süpersonik Uçağı Daha Sessiz Uçuş İçin Güçlü Motora Sahip

Ses hızından daha hızlı gidebilen uçaklar (süpersonik uçaklar) uzun zamandır operasyonlarını sürdürmekte. Ancak günümüzde süpersonik uçakların çoğu, gizlilik ve keşif görevleri gibi son derece özel kullanım durumları için tasarlanmış askeri uçaklardır.

Süpersonik yolcu uçağı dönemi, 2003 yılında dünyadaki tek ticari süpersonik yolcu uçağı tipi olan Concorde’un üretiminin sonlandırılmasının ardından sona erdi.

Concorde’un üretiminin bitmesinin çeşitli nedenleri olsa da, süpersonik uçaklarla ilgili en önemli sorunlardan biri olan yüksek maliyet, bugün bile dünya çapındaki havacılık ve uzay mühendislerini rahatsız etmeye devam etmekte.

1950’ler ve 60’larda süpersonik uçuş çağının zirvesindeyken, FAA, Amerikan vatandaşlarından aşırı gürültüyle ilgili birkaç şikayet aldı.

FAA’nın ülke genelinde karadan süpersonik uçuşları yasaklamasına neden olurken bu yasak 2022’den itibaren yürürlükte olmaya devam ediyor.

Havacılık mühendisleri yıllardır sonik patlama problemini çözmeye çalışırken, proje, NASA’nın sonik patlamalarla ilişkili gürültüyü azaltacak bir süpersonik uçak tasarımı 2018’de destek aldı.

NASA mühendisleri X-59’u geliştirmek için çalışmalarını sürdürürken, bir ay önce X-59 prototiplerinden ilkinin yepyeni bir motor almasıyla önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

NASA X-59’un Yeni Motorları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

NASA, X-59 uçağına güç verecek yeni motorla ilgili detayları paylaştı. Yeni motor General Electric Aviation tarafından sağlanıyor ve F414-GE-100 model numarasını taşıyor. 13 fitten daha uzun olan yeni motor, 22.000 libre itme gücü üretme kapasitesine sahip ve X-59’u Mach 1.4’e kadar hızlara çıkarabilecek. Ek olarak, X-59 ve motoru maksimum 55.000 fit yükseklikte seyredebilir.

NASA ayrıca motorun geliştirilmesinin NASA, Lockheed Martin ve General Electric Aviation ekipleri arasında yakın işbirliği gerektirdiğini de açıkladı.

 X-59’da kullanılan motorun, ses bariyerini aştığında uçaktan yayılan ses patlamasının yüksekliğini azaltmada da önemli bir rol oynaması bekleniyor.

X-59’un motoru uçağa takılıyken NASA, X-59’un 2023’te bir tarihte planlanan ilk test uçuşunu gerçekleştirmeye adım adım yaklaşıyor.

©AirlineHaber

Exit mobile version