NASA

NASA Astronotu İTÜ’de Öğrencilerle Buluştu

Dorothy Metcalf-Lindenburger, 6 Ekim 2023 günü İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde İTÜ’lülerle bir araya gelerek astronotluk ve uzay görevleri üzerine deneyimlerini paylaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, kuruluşunun 250. yılında uzman konukların kendi alanlarındaki deneyimlerini paylaştığı önemli seminerler vermeye devam ediyor. İTÜ, bu kez de uzay alanında önemli bir ismi öğrencileriyle buluşturdu.

İTÜ, NASA emekli astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger’ı İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde ağırladı. Metcalf-Lindenburger, Türkiye’deki Amerika diplomatik misyonlarının fikir alışverişi ve karşılıklı öğrenmeyi desteklemek üzere yürüttüğü bir işbirliği kapsamında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde astronotluk ve uzay üzerine deneyimlerini paylaştığı bir konuşma gerçekleştirdi.

İTÜ’deki küp uydu çalışmalarına bakış

Dorothy Metcalf-Lindenburger, konuşmasından önce İTÜ Uzay ve Havacılık Fakültesi’nde öğretim üyeleriyle birlikte laboratuvarları gezdi. Metcalf-Lindenburger, burada küp uydu tasarımı gibi çeşitli konularda İTÜ’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Dorothy Metcalf-Lindenburger, fakültede basınla kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

“Meraklı, mücadeleci ve cesur olun”

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı seminerde Metcalf-Lindenburger’ın özgeçmişinden söz ederek onu konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti.

NASA emekli astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger basının yoğun ilgi gösterdiği konuşmasında astronot olma serüvenini paylaştı. Uzaya karşı beslediği merakın oluşmasında çocukluğunda katıldığı uzay kamplarının etkili olduğunu söyledi. Metcalf-Lindenburger, öğretmenlik yaptığı sırada bir öğrencisinin kendisine uzay ve astronotların ardında yatan mühendislikle ilgili bir soru sorduğunu ve öğrencisine doğru bir yanıt vermek için bu konularda araştırma yapmaya başlamasıyla astronot olmaya yöneldiğini anlattı.

Metcalf-Lindenburger, yaptığı sunumda astronot adaylık eğitiminin başlangıcından itibaren uzay yürüyüşüne giden süreçte geçtiği aşamaları katılımcılarla paylaştı. Uzay görevleri sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen görevler, bilimsel deneyler ve günlük rutinlerden söz etti.

Astronot Metcalf-Lindenburger genç izleyicilere bugünden 20 yıl sonra nerede olmak istediklerine dair sorular sorup buna göre hedefler koymalarını tavsiye etti. Havacılık ve uzay alanında olduğu kadar diğer alanlarda da başarılı olmak için, “Meraklı, mücadeleci ve cesur olun” sözleriyle öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Ayrıca, spor yapmanın da astronotluk kariyerinde önemli yer tuttuğunu sözlerine ekledi.

Metcalf-Lindenburger, uzaya çıkmanın ve Dünya’ya uzaydan bakmanın bakış açısını büyük oranda değiştirdiğini belirtti. Tüm insanlığın evi olan Dünya’nın değerini, kırılganlığını ve gezegenimizin korunmasında işbirliği yapmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettiğini dile getirdi.

Metcalf-Lindenburger, NASA’nın yanı sıra diğer ülkelerin uzay ajanslarının çalışmalarının da uzay araştırmalarının ilerlemesinde çok önemli rol oynadığını belirten Metcalf-Lindenburger, NASA’nın Ay’a dönüş programı Artemis hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra İTÜ’lü öğrencilerin sorularını yanıtladı.

ABD İstanbul Konsolosluğu Kültür Ataşesi Marvin Alfaro, bu konuşmanın gerçekleşmesinde katkı sunan İTÜ yönetimine, Uçak ve Uzay Fakültesi’ne ve katılımcılara yönelik kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Alfaro, parlak zihinli öğrencilerle bir araya gelmenin önemine vurguladı ve Metcalf-Lindenburger’ın İTÜ’deki konuşmasının ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü “U.S. Speaker” programı kapsamında gerçekleştiğini söyledi.

Etkinliğin sonunda İTÜ Rektör Yardımcıları NASA Astronotu Metcalf-Lindenburger’e hediye takdim etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir