Modüler FLEXCRAFT’ı tanımak ister misiniz?

flexcraf

AirlineHaber, havacı okuyucularını geleceğin uçakları ile tanıştırmaya devam ediyor. Çevre dostu, alternatif yakıt kullanan uçaklar geleceğin uçakları olacak. Bunların bazıları “çılgın tasarım” olarak adlandırılsa da, hayallerin zamanla gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek. İşte Flexcraft bunlardan biri.

Brezilyalı uçak üreticisi Embraer, tasarladığı FLEXCRAFT’ın Uluslararası Tasarım Ödülü’nü (IDA-International Design Award) kazandığını açıkladı. Taşımacılık Tasarım (Transport Design) kategorisini kazanan bu modüler uçak, kısa kalkış ve iniş (STOL) yeteneklerine sahip olacak. Belki de en etkileyici özelliği, kabininin farklı görevler için yeniden yapılandırılarak inanılmaz çok yönlülüğe olanak tanıması. FLEXCRAFT’a daha yakından bakalım.

FLEXCRAFT’ın modüler tasarımı, altına birkaç gövdeden birinin takılabildiği kanatlardan ve çift bumlu  bir kuyruktan (Twin Boom Tail) oluşan bir ana yapıdan oluşuyor. Bu, uçağın farklı görevler arasında geçiş yaparken daha hızlı yapılanmasına izin verecek. Ayrıca, farklı amaçlar için farklı uçakları uçurmaları gerekmeyeceğinden operatörlere daha fazla esneklik sağlayacak. Dört motorlu Modüler Flexcraft’ı pilotu uzaktan kumanda ile uçuracak. Embraer , Simple Flying tarafından katılım sağlanan bir basın açıklamasında, Modüler Flexcraft’ın faaliyet göstereceği hususlar hakkında şunları söyledi:

Kullanım için değerlendirilen olasılıklar arasında yolcuların ve yüklerin taşınması, sivil koruma faaliyetlerine destek, gözetim, hava tıbbi tahliye ve tarım ve diğerleri yer alıyor .”

Embraer , ödüllü tasarım için geliştirme sürecinin birkaç farklı entegrasyon içerdiğini sözlerine ekledi Bunlar, yapılandırma, esneklik çözümleri, üretim ve malzeme süreçlerini içeriyordu.

Çevresel hususlar

Havacılık endüstrisindeki şirketler, gelecekteki teknolojiyi geliştirirken genellikle çevresel faktörleri hesaba katıyor. Bu husus, ürünlerini mümkün olduğunca çevre dostu hale getirmek uçak üreticileri için özellikle baskı noktasıdır.

Kısa pistlere iniş ve kalkış yapma ve alternatif enerji kaynaklarını kullanma becerisiyle konsept, insani, teknolojik, sosyal ve ekonomik bakış açılarını sürdürülebilir bir şekilde birleştirerek hava araçlarının geleceğini dönüştürmek için fikirler geliştirmeyi amaçlıyor

Embraer bir Brezilya şirketi olmasına rağmen, FLEXCRAFT aslında Portekizli bir konsorsiyumun ürünü. Çeşitli Portekizli teknoloji şirketlerinden oluşan bu grup, Embraer’ın “Embraer Portekiz” olarak bilinen Brezilya dışı başlıca tesislerinden birine de sahip. İki ülkenin güçlü tarihi bağlantıları var.

Embraer’in Portekiz’deki varlığı ve FLEXCRAFT’ın arkasındaki konsorsiyumdan sorumlu ülke olmasıyla, havacılık endüstrisinde geleceği parlak görünüyor. Embraer’in Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Başkanı Maurilio Albanese Novaes Junior şunları ekledi:

Portekiz 2020 Programının Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Teşvik Sistemi kapsamında bilimsel araştırmaları teşvik eden ve yerel tedarik zinciri için bir katalizör olarak Embraer’e güvenen Portekiz Hükümeti’ne minnettarız

FLEXCRAFT şu anda sadece bir tasarım olsa da, gelecekte operasyonel çok yönlülüğü artıracak büyüleyici bir konsepti temsil ediyor. Diğer üreticilerin de buna uyup uymayacağını ve önümüzdeki yıllarda benzer tasarımlar üretip üretmeyeceğini görmek ilginç olacak.

©AirlineHaber

Exit mobile version